Da li će papa sresti osuđenog crkvenog zvaničnika?

Filadelfijski zatvor koji papa Franja planira da poseti tokom svoje septembarske posete Americi krije među svojim zidinama i rešetkama jednog posebnog stanara.

Izvor: B92

Četvrtak, 02.07.2015.

23:42

Default images
Foto: Beta/AP, arhiva

Reč je o nekadašnjem crkvenom zvaničniku koji je utamničen zbog manipulacija oko pritužbi na seksualno zlostavljanje sveštenika.

Monsinjor Vilijam Lin služi kaznu od minimalnih tri godine zatvora zbog ugrožavanja dece u arhidiocezi Filadelfija.

Lin (64) je trenutno u Kuran-Fromhold popravnom domu dok čeka na ishod svoje žalbe na presudu. U ovom trenutku je nejasno, navodi agencija Asošiejted pres (AP), da li će on biti i u septembru tu i da li je odabran da bude jedan od zatvorenika koji će se susresti sa papom tog 27. septembra.

Premda ga njegovi advokati opisuju kao žrtvenog jarca katoličke crkve, arhidioceza je otrpela dosta otkad su javni tužioci otpočeli, 2002. godine, svoju pročišćujuću pravosudnu akciju seksualnog zlostavljanja, koja je vrhunila na suđenju 2012. godine a koji proces, po žalbi sveštenika, traje i danas. Filadelfijski arhibiskup Čarls Kaput najmanje jednom je posetio grešnog kolegu u zatvoru dok je trajalo suđenje.

"Arhidioceza ostaje uz njega. Mislim da to govori dovoljno", kaže advokat Lina, Tomas Bergstrom. "On bi voleo da nije tu gde jeste... ali ima jaku veru i dobro se drži".

Papa planira da se sretne licem u lice sa osuđenicima i njihovim familijama u zatvoru koji je inače najveći u Filadelfiji. Trenutno još nije jasno koliko je osuđenika izabrano za tu počast i da li će njihova verska pripadnost imati uticaja na izbor. Od ukupno 8.000 zatvorenika, u zatvoru se njih 1.200 izjašnjavaju kao katolici.

"Nadamo se da on donosi poruku nade za osobe zatvorene ovde", rekao je filadelfijski zatvorski komesar Luj Điorla. Franja, kaže on, "ceni dostojanstvo svakog ljudskog bića. Nijedno od njih ne može pasti tako nisko da ne može biti spaseno ili da mu život ne bi mogao biti promenjen".

Lin, sekretar crkvene organizacije od 1992-2004, bio je prvi američki crkveni zvaničnik koji je suđen za to što je štitio popove optužene za zlostavljanje. Ipak, viši dostojanstvenik, biskup Kanzas Sitija Robert Fin, kasnije je osuđen za propuštanje da prijavi zlostavljanje i dobio je dve godine uslovno. Papa Franja je prihvatio njegovu ostavku ove godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: