ID uništila statuu iz 1. veka u Palmiri

Pripadnici Islamske države uništili su čuvenu statuu lava koja je stajala ispred muzeja u sirijskom gradu Palmira.

Izvor: B92

Četvrtak, 02.07.2015.

19:51

Default images
Palmira (Foto: Gettyimages)

Mamun Abdelkarim, direktor sirijskih antikviteta je rekao da je statua, poznata kao Lav boginje Al-Lat, bila od neprocenljive vrednosti i da je najverovatnije uništena prošle nedelje.

"Pripadnici ID su u subotu uništili Lava boginje Al-Lat, jedinstvene statue visoke tri metra i teške 15 tona", naveo je Abdelkarim u izjavi za AFP.

"To je najozbiljnije krivično delo koje su počinili protiv istorijske baštine Palmire", istakao je on.

Statuu, isklesanu od krečnjaka u 1. veku, otkrio je 1977. godine poljski tim arheologa na mestu hrama preislamske arapske boginje Al-Lat.

Upad pripadnika ID u Palmiru 21. maja, podstakao je zabrinutost međunarodne zajednice za sudbinu brojnih antikviteta u ovom gradu koji se nalazi na listi zaštićene kulturne baštine Uneska.

Dosad su najpoznatije kulturne vrednosti grada ostale netaknute, mada postoje izveštaji da ih je ID minirala i da je samo pitanje vremena kada će ih dići u vazduh.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: