"Zapadni Balkan što pre u EU zbog Rusije"

Potpredsednik vlade i ministar odbrane Poljske, Tomaš Šemonjak zatražio je da se Evropska unija otvori više prema Srbiji.

Izvor: B92

Četvrtak, 02.07.2015.

09:03

Default images
Foto: Beta/AP

On smatra da treba požuriti sa evrointegracijom zemalja Zapadnog Balkana zato što će se u tom regionu odigravati važno geopolitičko suparništvo sa Rusijom.

Poljski ministar odbrane upozorio je da se zbog sukoba u Ukrajini i problema Grčke, EU u najvećoj krizi od okončanja Hladnog rata.

"Želimo da EU bude oaza mira ali ona mora da bude takođe i projekt za zla vremena. Smatram da će izaći iz te krize ojačana, ali ovo što se sada dešava je za nju velika lekcija", rekao je vicepremijer.

Po oceni Šemonjaka, Grčka nikako neće biti "trojanski konj" Rusije u EU, bez obzira na krizu, pošto Rusija realno nema šta da ponudi Atini, iako postoje istorijske i verske veze i bliskost.

"Ne vidim ništa atraktivno u ponudi Rusije Grčkoj. Ni u privrednoj ni u političkoj sferi Rusija ne može da ponudi ništa Atini", kazao je Šemonjak.

On je naglasio da i sadašnja vlada Grčke, zemlje s jakom armijom, pokazuje snažnu volju da ostane u NATO.

"Grčka neće biti trojanski konj Rusije zato što su i sami Grci svesni koliko je za njih važno članstvo u NATO", kazao je Šemonjak i dodao da na Grčku i Rusiju treba sada gledati kroz prizmu celog regiona Balkana, gde bi EU trebalo da revidira svoj pristup.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

23 h

Podeli: