Avion pao jer je pilot greškom isključio motor?

Avion Trans Azija ervejza koji se srušio u Tajvanu, izgleda da je pao pošto je pilot uočio da je jedan motor otkazao, a onda je zabunom isključio i drugi.

Izvor: B92, Tanjug

Četvrtak, 02.07.2015.

07:40

Default images
Foto: Beta/AP

Ovo se navodi u izveštaju saveta za bezbednost u avio saobraćaju o nesreći u februaru kaoja je odnela 43 života, preneo je portal index hr.

Tri minuta nakon poletanja crna kutija zabeležila je pilotove reči: "Joj, povukao sam pogrešnu ručicu", kaže se u najnovijem izvještaju.

Istraga je pokalazala da su u kokpitu dvojica pilota očajnički pokušavala da povrate kontrolu nad avionom nakon što je jedan motor otkazao.

Liao (41) je povukao ručku za gašenje ispravnog motora, ali se čini da je tu grešku primetio tek kad je već bilo prekasno.

On je tada pokušao da ponovo pokrene motor, ali je kopilot zatim počeo da viče: "Udar, udar, pripremite se za udar."

Te strašne reči poslednje su zabeležene na snimku iz kokpita, navodi se u izveštaju saveta o nesreći koja se dogodila 4. februara pri veoma povoljnim vremenskim uslovima.

Jedan izvor koji je upućen u tekst izveštaja rekao je za Rojters da je isključen motor koji je radio.

Podaci pokazuju da je gotovo novi avion ATR 72-600 usporio i srušio se u reku nedugo nakon gašenja motora. Konačni izvještaj o padu aviona biće podnet u aprilu 2016. godine.

U izveštaju tog saveta se takodje navodi da pilot Liao nije prošao test na simulatoru u maju 2014, delimično zato što nije posedovao dovoljno znanja o tome kako postupiti u slučaju požara na motoru pri poletanju.

Izveštaj ne pripisuje krivicu i ne daje preporuke, samo dokaze objašnjava bolje nego što je to učinio preliminarni izveštaj objavljen nekoliko dana nakon nesreće.

Nacrt konačnog izvještaja izaći će u novembru, a u aprilu 2016. očekuje se i konačni izveštaj, objavio je savet, uz objašnjenje da će u konačnom izveštaju biti naveden i uzrok nesreće i preporuke za ubuduće.

Avion koji može leteti i s jednim motorom, prevozio je 58 putnika i članova posade, a pre nego što će pasti u plitku reku u Tajpeju, dignuta nosa je krivudao među zgradama i putem.

Tako je krilom zakačio jedan taksi i jedan nadvožnjak.

Nesreću je preživelo petnaest osoba.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: