SAD: Ne odlazimo iz Gvantanama

Sjedinjene Američke Države ne planiraju da napuste vojnu bazu Gvantanamo na Kubi, uprkos istorijskom sporazumu o obnavljanju diplomatskih odnosa sa Havanom.

Izvor: B92

Četvrtak, 02.07.2015.

07:04

Default images
Foto: Beta/AP

Američki ministar odbrane Ešton Karter je odgovarajući na pitanje novinara da li bi mogao da zamisli dan kada bi se SAD odrekle baze na Kubi, rekao je da "nema takve pomisli, niti plana", preneo je Rojters.

SAD i Kuba formalno su se dogovorile da ovog leta, nakon 54 godine, ponovo uspostave diplomatske odnose.

Kubanske vlasti smatraju da bi za uspostavljanje normalnih odnosa, SAD morale da im predaju bazu Gvantanamo.

Amerikanci su tu bazu na jugu Kube, površine 116 kvadratnih kilometara, uzele u najam još 1903. godine, a Kubanci tvrde da je to učinjeno pod pritiskom.

Američki i kubanski predsednik Barak Obama i Raul Kastro razmenili su pisma u kojima su se saglasili sa otvaranjem ambasada u Havani i Vašingtonu, podseća Rojters.

Obama je rekao da je "možda pre godinu dana izgledalo nemoguće da se američka zastava ponovo zavijori na našoj ambasadi u Havani".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: