Da li su vaučeri korak ka boljem obrazovanju?

Sistem obrazovanja u Srbiji neophodno je reformisati i poboljšati, ocenili su danas učesnici panel diskusije "Vaučeri u obrazovanju - za i protiv".

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 02.07.2015.

20:56

Default images
Foto: Thinkstock

Oni su ostali podeljeni u stavu na koji način bi se kvalitet obrazovanja mogao podići na viši nisvo.

Na skupu, koji je organizovao Libertarijanski klub (LIBEK) najavljeno je i da će se predstavnici te organizacije naredne nedelje sastati sa predstavnicima Ministarstva prosvete, kojima će predstaviti predlog javne politike o upotrebi obrazovnih vaučera kao instrumenta za finansiranje osnovnih škola.

Predstavljajući predlog javne politike Mihajlo Gajić iz LIBEK-a rekao je da uvođenje vaučera u osnovno obrazovanje podrazumeva da svaka porodica dobije vaučer na iznos od 110.000 dinara od države i da bi tim novcem plaćala obrazovanje dece u bilo kojoj ustanovi, državnoj ili privatnoj.

Ukoliko bi broj zainteresovanih đaka bio veći od mesta kojima određena škola raspolaže, kako je rekao Gajić, organizovala bi se lutrija.

Cilj uvođenja vaučera je, kako je dodao, da se poveća konkurencija između osnovnih škola, čime bi se, kako tvrdi, podigao kvalitet obrazovanja, efikasnija kontrola troškova i uštede u državnom budžetu.

Kako je rekao, najveći problemi srpskog obrazovnog sistema su visoki troškovi, slabi rezultati koje naši učenici pokazuju na testovima, ali i slaba uključenost roditelja.

"Raste broj nastavnika, ali se smanjuje broj đaka. Skoro 40 odsto nastavnika u osnovnim školama, nema pun fond časova... Naš obrazovni sistem mora da se menja, a uvođenje vaučera doprinelo bi boljem i efikasnijem sistemu, ali i uštedama u budžetu, iz kog se sada izdvaja nešto više od 73 milijarde dinara za prosvetu", ocenio je Gajić.

Da je srpski obrazovni sistem potrebno promeniti i da bi njegovom poboljšanju doprinelo uvođenje vaučera smatra i poslanik i profesor na FPN-u Vladimir Pavićević, koji je naveo da je "obrazovni sistem u Srbiji razoren".

"Potrebna je reforma sistema, usmeravanje ja društvu znanja. Uvođenje vaučera dovelo bi konkurencije u obrazovanje i ne vidim zašto bismo bežali od toga. Moraju se smanjiti troškovi, a poboljšati kvalitete obrazovnih usluga", rekao je Pavićević.

Profesorka Filozofskog fakulteta i bivša državna sekretarka u Ministarstvu prosvete i obrazovanja Tinde Kovač Cerović, smatra, međutim, da srpskog obrazovnom sistemu neće pomoći uvođenje vaučera, rekavši da to nije nikakav "čarobni štapić".

"Slažem se u opisu problema u obrzovanju, ali u pozadini tih problema leže strukturalni problemi, i treba razmotriti više alternativa. Jedna od mogućnosti je izdvajanje šest odsto BDP-a za obrazovanje. Vaučeri nisu čarobni štapić", ocenila je ona.

Kovač Cerović je dodala da je protiv uvođenja vaučera, jer dovode do segregacije, i otvaraju mogućnost da škole mogu da biraju koga će da prime, te da će "romska i siromašna deca biti diskriminisana".

"Nemojte da, rešavajući sadašnje probleme obrazovanja uvođenjem vaučera, napravimo nove probleme u budućnosti", rekla je Kovač Cerović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

53 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: