Pinoti: Srbija u Evropi garancija sigurnosti

Ministarka odbrane Italije Roberta Pinoti izjavila je da je Srbija u Evropi garancija sigurnosti za ceo Balkan, ali i za Evropu.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 02.07.2015.

17:58

Default images
Foto: Tanjug

''Srbija napreduje značajnim koracima i Italija u potpunosti podržava njen put ka članstvu u EU. Srbija u Evropi jeste garancija sigurnosti za ceo region Balkana, ali i garancija sigurnosti za Evropu, a samim tim i za Italiju'', rekla je Pinoti nakon sastanka sa ministrom odbrane Srbije Bratislavom Gašićem.

Kako je istakla, u ovom važnom trenutku, kada vidimo da nastaju mnogi ratovi, da ima velikih tenzija, kada se dešavaju teroristicki akti, od presudnog je značaja da Srbija bude mesto gde će vladati mir i stabilnost, kao garancija mira za Evropu.

Navodeći da je poseta Srbiji tokom koje se sastala i sa premijerom Aleksandrom Vučićem bila u znaku prijateljstva dve zemlje, ona je istakla da je odnos dve države veoma intezivan dodajući da je to slučaj i u oblasti odbrane.

Ministar Gašić je istakao da je na sastanku razgovarano o bilateralno - vojnoj saradnji u narednom periodu objašnjavajući da sveobuhvatna ekonomska saradnja dve države ne prati vojno - biilateralna saradnja te da ona može da bude mnogo bolja pre svega u vojnom obrazovanju.

''Razgovarali smo o razmeni pripadnnika jedne i druge vojske u narednom periodu, o vojno - medicinskoj saradnji. Za nas je interesantna razmena i zajednička vežba vojne policije sa karabinjerima vojske Italije'', rekao je Gašić.

Kako je naveo, razgovarano je i o zajedničkim mirovnim operacijama u narednom periodu.

Ministar je istakao i da je razgovarano o saradnji u namenskoj industriji dodajući da je gošću iz Italije upoznao da Srbija u narednom periodu treba da usvoji novi zakon o proizvodnji naoružanja i vojne opreme, koji će omogućiti i strane investicije u toj oblasti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: