Prag: Marš protiv islama, sukobi sa policijom

Češka policija uhapsila je tokom demonstracija protiv islama i izbeglica iz Afrike i sa Bliskog istoka u Pragu šestoro ljudi.

Izvor: Beta

Sreda, 01.07.2015.

21:54

Default images
screenshot

Među uhapšenima su trojica protivnika čeških populista iz pokreta Sloboda i direktna demokratija, zato što su pokušali da blokiraju marš oko 500 protivnika izbeglica do sedišta vlade.

Lider populista, nekadašnji šef parlamentarne male stranke Zora koji je iz nje izbačen, Tomio Okamura proglasio je da su Evropljani u ratu sa islamom i da je svaki musliman bezbednosni rizik i tempirana bomba te da zato sve izbeglice treba vratiti u njihove zemlje.

Pred govornicom demonstranti su razvili veliki transparent sa natpisom "Protiv imigracije. Protiv kvota. Za izlazak iz Evropske unije".

Policija nije reagovala na uvredljive i povremeno veoma vulgarne izjave o islamu, izbeglicama i muslimanima, od govornika i iz mase na Vaclavskom trgu, ali neki od prolaznika jesu i gađali su Okamuru jajima.

Demonstranti sa Vaclavskog trga uputili su se na drugu obalu Vltave ka sedištu češke vlade a specijalci češke policije prokrčili su maršu put kada je grupa od oko 20 aktivista za ljudska prava posedala na ulicu i pokušala da zaustavi demonstrante. Trojicu mladih koji su blokirali put policija je uhapsila.

Pred vladu češki protivnici izbeglica i islama doneli su maketu vešala sa natpisom ;"Zbog izdaje domovine" koju su prema objašnjenju demonstranata počinili neki češki zvaničnici na čelu sa premijerom Bohuslavom Sobotkom zato što su učestvovali u pregovorima u Briselu oko kvota za preraspodelu izbeglica.

I ispred vlade demonstranti su skandirali parole popularne među češkim neonacistima i desničarskim ekstremistima kao što su "Mi smo narod" ili "Češka Česima".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: