Finska ne da vizu Nariškinu, propušta sednicu OEBS

Finska je odlučila da ne izda vizu predsedniku Donjeg doma ruskog parlamenta Državne dume Sergeju Nariškinu kako bi učestvovao na sednici PS OEBS-a u Helsinkiju

Izvor: Beta

Sreda, 01.07.2015.

12:26

Default images
Foto: Beta/AP, arhiva

Nariškin je poziv za učešće na sednici, koja se održava od 5. do 9. jula, dobio od ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića, koji je predsedavajući OEBS-a.

Kako prenosi TAS, pozivajući se na portparola finskog Ministarstva spoljnih poslova Tima Hakinena, viza neće biti data ni drugim Rusima kojima je u okviru sankcija zabranjen ulazak u EU.

"Mogu da potvrdim da je Nariškin među onima kojima neće biti dozvoljen ulazak. Druga lica sada ne mogu da navedem, ali je spisak ljudi koji su pod sankcijama EU otvoren", rekao je Hakinen.

Finsko Ministarstvo spoljnih poslova je juče saopštilo da delegati iz Rusije koji treba da učestvuju na parlamentarnoj skupštini OEBS-a ne'e dobiti vize.

Hakinen je objasnio da je na spisku osoba kojima neće biti izdate vize šest delegata i da oni ne mogu učestvovati na sesiji, a da ostali delegati iz Rusije mogu.

On je dodao se Finska pre donošenja takve odluke "konsultovala sa drugim članicama EU i OEBS-a".

Nariškin je ranije izjavljivao da će učestvovati na sesiji u Helsinkiju.

"Nečuven i neprihvatljiv postupak Finske"

Zabrana ulaska predsednika ruske Dume Sergeja Nariškina u Finsku je "nečuven i neprihvatljiv" postupak, izjavio je danas novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Mi smatramo da je to apsolutno nečuveno. Zato smatramo da je zabrana ulaska Nariškina u Finsku neprihvatljiva", kazao je on, dodajući da samo rusko ministarstvo spoljnjih poslova može dati tačnu procenu incidenta.

Nariškin je danas izjavio da ruska delegacija neće učestvovati na zasedanju PS OEBS od 5. do 9. jula u Helsinkiju.

"Neverovatno je to što nekim članovima ruske delegacije nije dozvoljen ulazak u Finsku i zato čitava ruska delegacija neće učestvovati na zasedanju", poručio je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: