SAD i Kuba otvaraju ambasade

Sjedinjene Američke Države i Kuba dogovorile su se da otvore ambasade u prestonicama dve zemlje, što je najveći korak ka obnavljanju bilateralnih odnosa.

Izvor: Beta/AP

Sreda, 01.07.2015.

10:06

Default images
Foto: Beta/AP

Očekuje se da će predsednik SAD Barak Obama danas u Beloj kući saopštiti detalje ovog dogovora, pre kome bi američka ambasada u Havani trebalo da bude otvorena već tokom jula.

SAD i Kuba počele su pregovore o ponovnom uspostavljanju diplomatskih predstavništava nakon decembarske iznenadne objave da su vođeni tajni pregovori dve zemlje, koji su doveli do sporazuma o ponovnom uspostavljanju diplomatskih odnosa.

Za Obamu, okončanje perioda loših odnosa s Kubom, koji je trajao više od pola veka, najznačajniji je domet u spoljnoj politici, do koga dolazi pred kraj svog drugog mandata u Beloj kući.

Jedan član Obamine administracije potvrdio je da je postignut dogovor o otvaranju ambasada, ali je zahtevao da ostane anoniman, jer nije ovlašćen da o ovoj temi govori pre predsednika.

Očekuje se da na otvaranju ambasade u Havani bude državni sekretar Džon Keri, koji je ranije izjavio da će biti u Havani na tom događaju, kada do sporazuma dođe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

15 h

Podeli: