Popov: Berlin ukorio Prištinu

Berlin je ukorio Prištinu zbog opstrukcije dijaloga sa Beogradom i moraće da ima konstruktivniji pristup, kaže direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov.

Izvor: Tanjug

Sreda, 01.07.2015.

17:15

Default images
Foto: mc.rs

Nemačka kancelarka Angela Merkel poručila je juče u Berlinu kosovskom premijeru Isi Mustafi i njegovom zameniku Hašimu Tačiju da dijalog sa Beogradom mora biti nastavljen, da mora biti kompromisa i da Priština mora doneti zakon o formiranju specijalnog suda za ratne zločine koji je počinila OVK.

Mustafa i njegov zamenik Hašim Tači su obećali Merkelovoj da će ispuniti sve zahteve.

Popov je u izjavi za Tanjug rekao da to ukazuje da Albanci više nemaju manevarski prostor i mogućnost da "odugovlače" briselski dijalog.

"Očigledno je da Evropa to više neće da toleriše i na taj način treba shvatiti razgovore predstavnika Prištine sa nemačkom kancelarkom", rekao je Popov.

Ocenivši da će nastavak dijaloga Beograda i Prištine morati da usledi veoma brzo, Popov je rekao da je albanska strana namernim odugovlačenjem, ali i zbog izborne godine, na neki način odložila i usporila ključne pregovore, a samim tim i evropski put Srbije, budući da je Poglavlje 35, koje se tiče Kosova, ključno za otvaranje poglavlja u pregovorima Srbije sa EU.

Nije značajnija odluka koju je donosila kosovska vlada nije bila bez usaglašavanja sa američkim stavovima, kao i da je SAD imala određeni uticaj na stavove Prištine prilikom pregovora sa Beogradom, istakao je Popov.

Očito je, kaže, da je nedonošenje odluke o formiranju specijalnog suda u kosovskom parlamentu "na neki način naljutilo njihove sponzore" i sigurno da im je iz Vašingtona stigao ultimatum da taj sud mora biti formiran.

"To je bio pokušaj Tačija lično da isposluje da on i neki od njegovih saradnika koji bi mogli biti obuhvaćeni istragama tog suda budu izuzeti. Da li je to postigao ili ne, ne znam, ali je sigurno da je iz Vašingtona stigao ultimatum", rekao je Popov.

U tom paketu, navodi Popov, treba gledati nastavak dijaloga u Briselu, gde je očigledno kosovska strana pokušala na neki način da isposluje što bolju poziciju, ali se našla razapeta između SAD, kod koje je već izgubila deo podrške zbog neformiranja suda, i Evrope.

Odlučujući pritisak je, objašnjava , stigao iz Berlina i Vašingtona nakon čega su od albanske strane dobijena tri obećanja prvih ljudi kosovske vlade - Mustafe i Tačija - da će ispuniti obaveze vezano za nastavak dijaloga sa Beogradom, da će se zalagati za kompromis i da će Priština formirati specijalni sud.

"Od Merkelove su dobili strogi ukor, a oni ne mogu, bez obzira na stavove Amerike, zanemariti evropsku perspektivu", zaključioj e Popov.

Janjić: Za Srbiju idealno da nastavak dijaloga bude što pre

Dijalog Beograda i Prištine se mora završiti kompromisom, ali je teško reći kada, izjavio je politički analitičar Dušan Janjić i ističe da bi za Srbiju bilo idealno da to bude što pre, a za Prištinu će biti teško kad god da se dogodi.

Trenutni zastoj u pregovorima Janjić tumači kao rezultat nečeg što je van pregovaračkog stola, a tiče se pre svega slabosti kosovske vlasti, neodlučnosti zamenika premijera i lidera DPK Hašima Tačija da se obračuna sa svojim bivšim saradnicima, ali i nezadovoljstva sve jače antievropske opozicije na Kosovu.

Janjić je u izjavi za Tanjug rekao da srpskoj strani, stoga nije ni malo lako da pravi ustupke.

"Dakle, i u ovom zastoju mi vidimo da je Briselski dijalog, i ako smo to možda zaboravili, i te kako prostor odmeravanja Rusije, EU i Amerike", naveo je Janjić.

Dodaje da ne treba da čudi to što se Nemačka "probudila", a "trgla" se, kaže, i evropska komesarka Federika Mogerini shvativši da neće biti sve onako kako je ona proklamovala na početku svog mandata.

Nemačka je, prema njegovim rečima, mnogo uložila u ovaj dijalog i zbog toga je, ovog puta direktno išla na najslabiju tačku - na kosovsku vladu.

"Hašimu Tačiju su ozbiljnim tonom rekli da će ili raditi posao u vladi za koji je izabran, ili će ona verovatno biti rekonstruisana", rekao je Janjić i dodao da veruje da do toga neće doći i da će se pregovarači vratiti za sto.

Jasno je, ističe, da se ova faza dijaloga mora završiti kompromisom.

Ono što je, međutim, zaista teško je reći kada će se to dogoditi.

"Za Srbiju bi bilo idealno što pre, a za Prištinu teško bilo kada", izričit je Janjić.

Zato će, kaže, to morati da prelome Nemačka i SAD, jer svako dalje čekanje izaziva nestabilnost i rizike po sam dijalog.

To tim pre jer su premijer Isa Mustafa i Tači pod velikim pritiskom kosovske opozicije kojem sami, bez podrške EU, teško da mogu da odole.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: