Mađari: Srbija sigurna za prolaz izbeglica

Mađarska je dobila odobrenje od svog parlamenta za sastavljanje spiska "sigurnih" tranzitnih zemalja u Evropskoj uniji za izbeglice.

Izvor: B92

Sreda, 01.07.2015.

19:22

Default images

Na taj spisak će najverovatnije biti uključena Srbija, saopštila je organizacija za ljudska prava Amnesti internešenel.

"Na spisak će najverovatnije biti uključena susedna Srbija, kroz koju je ove godine prošlo oko 60.000 izbeglica koji su stigli u Mađarsku", navodi se u saopštenju i dodaje da će u utorak 7. jula objaviti izveštaj o tome.

U izveštaju pod nazivom "Evropske granice: Kršenja prava izbeglica i migranata u Makedoniji, Srbiji i Mađarskoj" biće reći i o sistemu primanja azilanata u Srbiji, "gde je samo mali broj podnosilaca zahteva uspeo da dobije azil".

"Oni koji traže azil ne treba nikako da budu vraćeni u Srbiju, koja nije u mogućnosti da im garantuje azil. Onima koji su vraćeni preti vraćanje u Makedoniju, gde bi bili izloženi brojnim kršenjima ljudskih prava. Dok su u pravnom vakuumu u Srbiji, mogu da budu podložni policijskoj zloupotrebi ili da ih vlasti privedu", izjavio je predstavnik AI za centralnu Aziju Džon Dalhjusen.

Mađarske vlasti su nedavno saopštile da će izgraditi ogradu na granici sa Srbijom kako bi sprečile priliv izbeglica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: