"London neće povući rezoluciju o Srebrenici"

Velika Britanija neće povući svoj nacrt rezolucije o Srebrenici zbog toga što je Rusija predložila svoju verziju nacrta u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Izvor: B92

Sreda, 01.07.2015.

10:06

Default images
Foto: Beta/AP, arhiva

Tako će se britanska rezolucija, najverovatnije, naći na glasanju kao što je i predviđeno, u utorak, 7. jula, u Njujorku, potvrđeno je "Avazu" iz izvora Britanske misije pri u UN-u.

Ujedno, ambasador Velike Britanije pri UN-u Metju Rajkroft u pisanoj izjavi za "Avaz" posebno je naglasio značaj obeležavanja godišnjice srebreničkog genocida i važnosti rezolucije koja je pripremljena u Londonu.

"Dvadeseta godišnjica genocida trenutak je za pauzu i razmišljanje o lekcijama naučenim iz najmračnije istorije UN-a i opredeljenju da "Nikad više" postane realnost", naveo je Rajkroft.

Osvrćući se na dokument zbog kojeg se umnogome lome diplomatska koplja u Njujorku, posebno nakon najave da Rusija, također, lobira za svoju verziju rezolucije u kojoj se čak i ne spominju ni Srebrenica ni genocid, Rajkroft je poručio:

"Ujedinjeno Kraljevstvo radi na rezoluciji Saveta bezbednosti koja će biti u spomen žrtava genocida u Srebrenici i onih koji su propatili na svim stranama u ratu. Ona treba da ohrabri buduće korake ka pomirenju u BiH. Rezolucija će afirmisati našu odlučnost da sprečimo genocide, zločine protiv čovečnosti i ratne zločine."

U prostorijama Generalne skupštine UN danas će biti upriličena posebna komemoracija pod nazivom "Srebrenica: Sećanje na žrtve genocida", na kojoj će, osim Rajkrofta, govoriti i američka ambasadorka Samanta Pauer i generalni sekretar UN-a Ban Ki-mun.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: