Ljajić: Pomak u telekomunikacijama

U razgovorima o Kosovu u Briselu u oblasti telekomunikacija ostvaren je pomak i Kosovu ne može bez saglasnosti Srbije biti dodeljen međunarodni trocifreni broj.

Izvor: Tanjug

Sreda, 01.07.2015.

09:56

Default images
Foto: Beta

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić je rekao da je ostvaren pomak, shodno potpisanom sporazumu u toj oblasti, posle skoro dve godine godine natezanja, jer je Priština uvek izlazila s novim zahtevima, a da su ovoga puta približeni stavovi.

Jedino države članice UN mogu da imaju međunarodni trocifreni broj, a pošto Kosovo nije članica UN, taj broj može da dobije samo preko Srbije, rekao je Ljajić na TV Pink.

"Telekom" dobija licencu za svoje 23 mobilne bazne stanice na Kosovu i za fiksnu telefoniju na teritoriji celog Kosova, objasnio je Ljajić.

Pozivni brojevi iz gradova s Kosova prema centralnoj Srbiji neće se tretirati kao međunarodni, već kao lokalni, a kada Kosovo završi digitalizaciju, jedan multipleks biće namenjen za kanale za emitovanje programa na srpskom jeziku, najavio je Ljajić.

On je rekao da je zadovoljan u oblasti telekomunikacija, ali da, kako je istakao, nema kompletnog dogovora, ukoliko se ne postigne saglasnost i o drugim pitanjima.

Ljajić je naglasio da je temelj, što se tiče srpske zajednice i Briselskog sporazuma, Zajednica srpskih opština i da je to, iako su kompromisi mogući, od temeljne važnosti za opstanak srpske i nealbanske zajednice na Kosovu.

Ljajić je najavio da će se istrajati da dogovor koji se postigne bude u skladu sa Briselskim sporazumom i da "postoje crvene linije ispod kojih sasvim sigurno nećemo ići".

On je rekao da EU i Nemačka, kao najvažniji faktor u EU, očekuje dogovor u dijalogu Beograda i Prištine i da je taj pritisak izbalansiran i podjednako raspoređen na obe strane.

Ljajić je ocenio da je poseta premijera Aleksandra Vučića Srebrenici od suštinske važnosti i da će u velikoj meri doprineti da se proces pomirenja pomeri sa mrtve tačke.

Na pitanje o mogućnosti da Britanija i Rusija povuku rezolucije o Srebrenici, Ljajić je odgovorio "to ne zavisi od nas", da će se videti odnos u Savetu bezbednosti, ali da je, što god se dogodi, potrebno graditi najbolje odnose sa susedima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: