Zajednička sednica vlada Srbije i Mađarske

Druga zajednička sednica vlada Srbije i Mađarske, na kojoj će biti reči o problemu povećanog broja migranata, biće održana danas u Budimpešti.

Izvor: Tanjug

Sreda, 01.07.2015.

07:00

Default images

Razgovaraće se i o bilateralnoj saradnji na svim nivoima i izgradnji brze pruge Beograd – Budimpešta.

U Budimpešti će istovremeno biti održan i Poslovni forum srpskih i mađarskih privrednika, što bi trebalo da pruži dodatni podsticaj razvoju bilateralne saradnje.

Premijer Aleksandar Vučić ranije je najavio da će brza pruga između Beograda i Budimpešte biti prioritetna tema sednice, kako bi radovi počeli do kraja godine.

Vučić, koji će se odvojeno sastati sa predsednikom Mađarske Janošem Aderom i premijerom Viktorom Orbanom, ranije je rekao i da će sa mađarskim kolegom razgovarati o odluci njihove vlade da podignu zid duž granice sa Srbijom zbog povećanog broja migranata i da će u ime Srbije tražiti da se to ne dogodi.

"Pokušaćemo da nađemo druga rešenja, jer Srbija neće ni prema kome da podiže zidove u regionu", rekao je Vučić.

Kako je najavljeno iz vlade, Vučić će danas prisustvovati i otvaranju Mađarsko-srpskog biznis foruma, nakon čega će položiti vence na Trgu heroja.

U razgovoru za Tanjug, mađarski ambasador u Srbiji Atila Pinter najavio je da će na dnevnom redu sednice biće mogućnosti ekonomske saradnje, uključujući infrastrukturne projekte.

Biće reči, naveo je, o rekonstrukciji pruge Beograd - Budimpešta, otvaranju novih graničnih prelaza, povezivanju električne mreže i gasovoda.

Prema njegovim rečima, zajednička sednica vlada biće dobra prilika i da se o problemu migranata govori veoma otvoreno.

Ambasador Mađarske je dodao i da bi tokom sednice moglo biti potpisano nekoliko dokumenata koji se tiču kulturne i obrazovne saradnje.

Prva sednica vlada Srbije i Mađarske održana je 1. jula prošle godine u Beogradu, kad je potpisano više sporazuma iz oblasti saobraćaja, životne sredine i saradnje ministarstva unutrašnjih poslova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: