Evropu zahvata opasan talas vrućine (FOTO)

Zapadna Evropa je pogođena ranim talasom vrućine koja stiže iz Afrike i trajaće nekoliko dana, uz rizik po zdravlje slabijih i zagađenje atmosfere.

Izvor: Beta

Utorak, 30.06.2015.

21:56

Default images
Foto: Tanjug, AP

Od Portugalije do Velike Britanije, preko Španije, Francuske, Belgije, Holandije, kao i na severu Italije, temperatura narednih dana ne bi trebalo da padne ispod 30 stepeni Celzijusa, a dostizaće oko 40 stepeni.

Sa iskustvom iz smrtonosnog toplotnog talasa 2003. godine, vlasti su izdale savete stanovništvu, posebno starima, bolesnima i deci da ne izlaze i da budu u klimatizovanim prostorijama.
Foto: Tanjug, AP
S maksimalnim 41 stepenom u Toledu, Španija je na čelu liste po vrućini, i u stanju pripravnosti zbog opasnosti od požara.

Novine su objavile savete o tome kako provesti predstojeću vruću noć: "lagana večera, isključite sve električne aparate i spavajte sami (ako vam to ne predstavlja problem)". U Francuskoj, termometar bi narednih dana trebalo da pokaže i više od 40 stepeni, te se rast zagađenja vazduha očekuje u sredu u Parizu, gde je već preporučeno da se automobili ne koriste.
Foto: Tanjug, AP
Ministarka zdravstva Marisol Turen je u utorak predsedavala sastankom zdravstvenih službi, i pozvala preduzeća da izmene radno vreme zbog vrućine.

Belgija takođe očekuje temperaturu iznad 30 stepeni, koja bi u subotu dostigla vrhunac od 36.
Foto: Tanjug, AP
Na jugu Belgije vlasti su već skratile radno vreme za jedan sat do kraja toplotnog talasa, a, zavisno od intenziteta očekivanog zagađenja vazduha, najavljeno je otkazivanje sportskih i kulturnih događaja i ograničenje brzine vozila.

U Velikoj Britaniji gde je danas bilo 35 stepeni, železnica planira da smanji brzinu vozova zbog deformacije pruga od vruićine. Tamošnje zdravstvene službe preporučuju stanovništvu: piti mnogo vode, nositi svetlu odeću i šešir, ne ostavljati decu i kućne ljubimce u kolima...
Foto: Tanjug, AP
Federacija britanskih sindikata je zatražila od poslodavaca da omoguće zaposlenima koji nisu u kontaktu s javnošću, da na posao dolaze lakše odeveni, "bez hulahopki, kravata i odela".

U Holandiji je u utorak stupio na snagu "Nacionalni plan protiv vrućine", uz distribuciju vode i leda svakih pola sata u staračkim domovima. Taj plan se aktivira kada se očekuje temperatura veća od 27 stepeni tokom najmanje četiri uzastopna dana.
Foto: Tanjug, AP
Upozorenje na vrućinu je izdato u utorak i u Ženevi, gde je temperatura u podne prešla 32 stepena, a očekuje se da će porasti na 39 u subotu. U Italiji, vrućina će uglavnom zahvatiti sever, a, paradoksalno, trebalo bi da bude hladnije na Siciliji.

Na severu Evrope, u Švedskoj, Danskoj, Norveškoj i Finskoj, gde je temperature u ovo doba godine obično između 15 i 20 stepeni, narednih dana se očekuje 25 do 30.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: