Krah američke velike nade, aviona F-35

Velika nada američke ratne avijacije F-35 JSF suočava se sa potpunim kolapsom posle niza testova koji nisu dali zadovoljavajuće rezultate.

Izvor: B92

Utorak, 30.06.2015.

18:45

Default images
foto: Beta/AP

Prema navodima pilota koji su imali priliku da upravljaju novom letelicom, ona ne može dovoljno brzo da skrene ili da krene u penjanje u borbi “prsa u prsa“ na otvorenom nebu, a takođe ima probleme da manevriše u izbegavanju nepriajteljske vatre.

“F-35 ima mnogo mana“, naveo je neimenovani pilot posle testiranja aviona u izveštaju koji je dobio oznaku izuzetne poverljivosti.

Taj test se dogodio 14. januara 2015. godine, iznad Pacifika i blizu baze Edvards u Kaliforniji, a u “klinču“ su se našli F-35A i F-16D. Cilj testa je bilo utvrđivanje koliko je F-35 sposoban u borbi na maloj razdaljini, a trebalo je utvrditi i kako se snalazi u momentima kada treba veoma brzo promeniti način kretanja.

Drugim rečima, pilot F-35 je morao da upravlja veoma rizično, da skreće i manevriše kako bi sustigao F-16 i imao ga na nišanu, dok je on bežao i pokušavao da napadne F-35 iz “kontranapada“.

F-35 je čak dobio i prednost, nije bio naoružan, tj. nije bilo većeg tereta, ali ni to nije pomoglo.

“Čak i kada se uzme u obzir to da F-16 ima veoma ograničenu konfiguraciju za nišanjenje, F-35A je ostao na velikoj razdaljini, bez energije...“, napisao je pilot.

Prema njegovim rečima, problemi sa F-35A su toliki da pilot ne može da pomeri glavu u kokpitu i da pogleda unazad, zbog veličine kacige.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

50 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: