Izrael: Sirija umire

Strateški savetnik izraelskog ministra odbrane Amos Gilad izjavio je da sirijski predsednik Bašar Asad kontroliše samo petinu Sirije.

Izvor: B92

Utorak, 30.06.2015.

14:10

Default images
Foto: Tanjug, arhiva

On je dodao da bi moglo da se desi da mu ostane na kraju samo krnja država, kojom dominira njegova sekta Alavita.

Izrael i susedna Srija su već dugo neprijatelji, a ova Giladova izjava odražava zabrinutost zemalja širom regiona da se Sirija de fakto raspada nakon četiri godine građanskog rata.

"Sirija je nestala. Sirija umire. Sahrana će biti objavljena u dogledno vreme. Bašar Asad će ostati upamćen u udžbenicima istorije kao onaj koji je izgubio Siriju", rekao je Gilad na konferenciji, koju je organizovao Izraelski odbrambeni žurnal.

"Do sada je izgubio 75 procenata Sirije... On je praktično guverner 20 procenata Sirije. I njegova budućnost, ako mogu da predvidim, sužava se sve vreme. I možda ćemo ga imati kao predsednika Alavistana", dodao je Gilad.

Od marta je Asad stalno gubio teritoriju na severozapadu, jugu i u centralnoj Siriji od organizacija kao što su Islamska država, Nusra front, povezan s Al-Kaidom i pobunjenici koji se zalažu za umereniju viziju Sirije.

Mnogi analitičari veruju da provladine snage usmeravaju svoje napore da ojačaju kontrolu na zapadu od Damaska preko Homsa i Hame do obale Sredozemnog mora, uključujući područje gde žive Alaviti, prenose izraelski mediji.

Međutim, sirijska vlada se još bori da zadrži punktove u drugim delovima zemlje, uključujući gradove Hasaku i Kamišli na severozapadu i Deir al Zor na istoku, Deru na jugu i Alepo na severu, navodi Rojters.

Izrael je uglavnom nastojao da se drži podalje od pobune u komšiluku, zabrinut da bi Asada mogli zbaciti još više neprijateljski raspoloženi islamistički pobunjenici.

Ipak, ta zemlja je takođe pružala humanitarnu pomoć pobunjenicima koji se bore protiv Asadovih snaga.

Uprkos naporima da se sklopi mir devedesetih godina, Sirija i Izrael u i dalje su zvanično u ratu nakon sukoba 1948, 1967. i 1973. godine. U ratu 1967. godine Izrael je osvojio Golansku visiju od Sirije i kasnije ju je anektirao. To je strateško područje s pogledom na jugozapadnu Siriju i pristup Damasku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: