Izrael deportuje propalestinske aktiviste

Izrael je deportovao bivšeg predsednika Tunisa Moncefa Marzukija i članicu Evropskog parlamenta Anu Mirandu.

Izvor: Tanjug

Utorak, 30.06.2015.

13:13

Default images

Oni su proterani nakon što je izraelska mornarica presrela brod za Gazu na kome su bili sa još nekoliko propalestinskih aktivista.

"Bivši predsednik Tunisa i španska poslanica su otputovali jutros. Za još 14 osoba proces deportacije je počeo", izjavila je portparol izraelske uprave za imigraciju AFP-u.

Izrael je u ponedeljak preusmerio brod "Marijana od Gotenburga", koji je plovio za Gazu pod švedskom zastavom, u luku Ašdod na jugu zemlje. Taj brod je bio deo takozvane Flotile slobode III. Na njemu je bilo 16 stranaca, uz dva Izraelca, jednog izraelskog arapskog poslanika Bazela Gatasa i televizijskog reportera. Dva Izraelca su puštena, ali Gatas bi mogao biti saslušan u parlamentu kako bi se odlučilo da li će biti kažnjen.

U flotili su osim švedskog bila još tri broda sa propalestinskim aktivistima, čiji je cilj da doplove do Pojasa Gaze u znak protesta protiv izraelske blokade te palestinske teritorije, koju smatraju "nehumanom i nelegalnom".

Tri broda su odustala od plovidbe za Gazu pre nego što su se na njega ukrcali izraelski mornari. Operacija je bila kratka i niko nije ranjen. Putnici nisu bili naoružani i unapred su rekli da neće pružati otpor.

Tokom sličnog nastojanja da se zaustave protestni brodovi, izraelski mornarički komandosi su 2010. godine upali na turski brod "Mavi Marmara" sa propalestinskim aktivistima i sukobili s njima, ubivši deset Turaka.

Nova kampanja protesta zbog blokade Gaze započela je u vreme kada je Izrael suočen sa velikim međunarodnim pritiskom zbog rata na toj teritoriji prošle godine. Taj pritisak je pojačan nakon što je nedavno objavljen izveštaj UN u kome se navodi da su i Izrael i palestinski ekstremisti možda počinili ratne zločine tokom 50 dana sukoba.

Izrael ističe da je blokada neophodna kako bi se zaustavilo krijumčarenje oružja u Pojas Gaze morskim putem. Obnova hiljada domova razrušenih u sukobu izraelske vojske i Hamasa, koji vlada Gazom, tek bi trebalo da počne jer je odlaže izraelska blokada i nedostatak podrške međunarodnih donatora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: