"Pokolj u Tunisu je delo 'spavača' ID"

Student Saifedin Rezgui (23) koji je počinio masakr na plaži u Tunisu pripadao je petočlanoj terorističkoj ćeliji od 2011. godine, saznaje Skaj njuz.

Izvor: B92

Utorak, 30.06.2015.

12:55

Default images
Foto: Beta/AP, arhiva

Rezgui je bio dugogodišnji džihadista, takozvani “spavač” Islamske države koji je obožavao sve za šta se zalagala ta ekstremistička organizacija.

Kako je za Skaj njuz potvrdio Rezguiov prijatelj sa fakulteta Vašim Bel-a-Dei, masakr u Tunisu koordinirala je ID, a Rezgui je obučavan u Libiji.

“Rezgui se 2011. pridružio Al Nusri, ali kada se Islamska država pojavila u Siriji i Iraku, on joj se pridružio zalagavši se za sve što ID propagira”, rekao je on.

“Poznajem grupu terorista sa kojom je Rezgui sarađivao. Oni su odlazili u Siriju na obuku i vraćali se na studije. neki od njih se nisu vratili, poginuli su u borbama u Siriji”, dodao je.

Bel-a-Dei tvrdi da je njegov prijatelj obučavan u Libiji i da je bio “spavač”, osoba koja je obučena za napade, ali miruje sve do trenutka dok joj se ne naredi da počini pokolj.

U napadu u petak, za koji je odgovornost preuzela Islamska država, ubijeno je 38 ljudi, većinom britanskih državljana.

Vlasti Tunisa nastavljaju sa ispitivanjem sedmorice osumnjičenih napadačevih pomagača.

Ministar unutrašnjih poslova Tunisa Muhamed Nadžem Garsali izjavio je da je uhapšeno nekoliko osoba navodno povezanih s napadačem. Oni su uhapšeni u najmanje tri grada i privedeni na ispitivanje u prestolnicu Tunis.

Vlasti su saopštile da je Saifedin Rezgui (23), kojeg je policija ubila, delovao sam u svom divljačkom pohodu u letovalištu Sus, ali da je imao pomagače. Oni su mu pomogli da nabavi oružje i pružali su mu logističku podršku.

Međutim, britanski turisti u Tunisu tvrde da su videli još barem jednog muškarca sa oružjem..

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: