"Tačijeva igra - i izbori pre suda za OVK"

Neizglasavanje ustavnih amandmana koji bi omogućili usvajanje zakona o formiranju specijalnog suda za OVK analitičari smatraju dvostrukom igrom Hašima Tačija.

Izvor: B92

Utorak, 30.06.2015.

22:21

Default images
foto: Beta/AP

Analitičari sa Kosova i Metohije navode da se radi o dvostrukoj igri u kojoj učestvuju i poslanici Tačijeve DPK s različitim ciljevima, a jedan je i izazivanje prevremenih izbora.

Prištinska Kosova Sot piše da nekoliko poslanika Tačijeve DPK radi iza leđa po želji grupe "koja već godinama drži držzavu Kosovo kao taoca" i deo su organizovanog kriminala korupcije i kosovskog podzemlja.

Sa jedne strane, piše list, poslanici podržavaju svog lidera kada je reč o glasanju o ustavnim amandmanima i zakonu o specijalnom sudu, dok sa druge, kako se navodi, krijući od njega rade drugačije.

Ovakvo neiskreno ponašanje poslanika grupe DPK će, po mišljenju analitičara, biti opasan scenario koji bi mogao da dovede do pucanja koalicije što bi dalje moglo da dovede do novih izbora ili do formiranja koncentracione vlade.

"Kosovsko političko rukovodstvo je uspelo da ubedi ne samo članove svoje partije već i narod da prihvate Ahtisarijev plan, a danas ne uspeva da ih ubedi u osnivanje Tribunala. Ima mnogo razloga", rekao je analitičar Behljulj Bećaj.

To je, kaže, zbog toga jer je praktično s jedne strane izgubiljeno poverenje naroda dok će sa druge biti izgubljeno poverenje stranaca.

"Snaga stranog uticaja daleko je manja od interesa pretpostavljenog gubitka, ukoliko eventualno bude omogućeno osnivanje Tribunala. To bi za posledicu imalo eventualno zatvaranje onih za koje se pretpostavlja da su činili zločine ili su ih podržavali, pod uslovom da taj Tribunal ne imitira UNMIK ili EULEX. Moglo bi da se radi i o scenariju DPK za izlazak na nove izbore ali bi pre toga moglo da se dogodi sučeljavanje sa gorkom istinom", rekao je Bećaj za Kosova Sot.

I politikolog Faik Krasnići smatra da je (ne)glasanje sedmorice poslanika DPK za specijalni sud bila predstava koju je rukovodstvo od početka dogovorilo ali to, po njegovim rečima, neće proći bez posledica.

"Ovo je sve igra Hašima Tačija zarad njegovih velikih planova. Ova koalicija je od početka bila sramotna i neuspešna jer su je napravili ljudi kojima je interes bio da zaštite svoje poslove i da preko vlasti još više iscede ovaj narod i ovu zemlju, da održe monopole, da razviju svoje kriminalne aktivnosti", rekao je Krasnići.

DPK je u koaliciju sa DSK ušla privremeno kako bi se spasla odlaska u opoziciju jer je poznato da je posle formiranja koalicije VLAN bila saterana uza zid i mogla je da se spase samo koalicijom sa DSK, kaže on.

"Ali, uprkos tome što su ove dve partije preuzele na sebe i garantovale međunarodnoj zajednici da neće biti nikakvih problema oko izglasavanja odluke o foriranju specijalnog suda, nisu u tome uspele što je razocaralo i naše prijatelje izinostranstva", rekao je.

Krasnići je ubeđen da će odluka o formiranju suda biti izglasana i da će za nju glasati i poslanici Tačijevog DPK.

"Sve ovo je bila samo igra ove partije zarad njihovih velikih planova u vezi međunarodne zajednice. Posle izglasavanja odluke o specijalnom sudu međunarodna zajednica neće sprečiti DPK da raskine koalciju sa DSK. A ako se to ne dogodi stranci će je na jesen sami rasturiti, što će dovesti do novih izbora", objašnjava Krasnići.

Univerzitetski profesor i politički analitičar Nedžmedin Spahiu smatra da su sada na potezu zemlje Kvinte koje su uvidele da vladajuća koalicija nema dovoljan broj glasova za odluku o formiranju specijalnog suda i da će formirati privremenu vladu.

"Ova sadašnja koalicija je formirana uprvo radi glasanja za specijalni sud. Vlade Kvinte su sada uvidele da su pogrešile u računici i da je rešenje formiranje sveobuhvatne koalicije svih parlamentarnih partija. Aktuelna opozicija je uputila signale da bi mogl da razgovara u tom smeru", rekao je Spahiu.

Za analitičara Bljerima Burjanija koliko god da je opalo poverenje u ovu koaliciju scenario za nove izbore ne može da bude ostvaren bez izglasavanja odluke o formiranju suda.

"Neće biti novih izbora, nije u interesu DPK da ne bude izglasan specijalni sud. Postoje pojedinci koje Tači ne može da ubedi ali oni su mu se i ranije suprostavljali u izjavama", naveo je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: