"Albanski džihadisti spremaju napade na Kosovu"

Kosovska policija ima informacije da albanski džihadisti, čija je baza u Siriji i Iraku, spremaju terorističke akcije na kosovske institucije.

Izvor: B92

Utorak, 30.06.2015.

14:15

Default images

Kosovska policija je zbog toga podigla bezbednosni nivo na najviši stepen, a njeni pripadnici od ponedeljka nose i pancire, javljaju prištinski mediji.

Džihadisti su, tvrdi se, povezani sa Albancima u Makedoniji, Albaniji, Pokrajini Kosovu, ali i drugim državama regiona s kojima pripremaju terorističke napade na razne institucije, javio je prištinski Top-čenel, uz napomenu da policija nije potvrdila, ali ni demantovala ove informacije.

Portparol Kosovske policije Baki Keljani je u pisanoj izjavi dostavljenoj tom medijima naveo sve akcije koje se u Pokrajini preduzimaju protiv eventualnih terorističkih napada, ne iznoseći detalje.

Kosovska policija je započela istragu i krivično goni preko 130 osoba povezanih sa učešćem u terorističkim organizacijama, organizovanjem, regrutovanjem, podsticanjem i finansiranjem pojedinaca da se priključe terorističkim organizacijama.

U svemu tome tesno sarađuje sa Specijalnim tužilaštvom.

S tim u vezi do sada je uhapšeno preko 80 osoba, a pretreseno je preko 100 mesta gde se nalaze sumnjive osobe", naveo je Keljani.

Kosovska policija je, kako se navodi, saopštila da su domaće bezbednosne institucije, uključujući i tajnu službu, dobile informacije na osnovu kojih se može konstatovati da albanski džihadisti s bazom u Siriji i Iraku, u saradnji sa svojim kosovskim saradnicima, kao i onima u Makedoniji, Albaniji i drugim državama regiona pripremaju terorističke napade na njihovim teritorijama.

U skladu s tim saznanjima, Kosovska policija je, dodaje se, podigla nivo bezbednosti na najviši stepen, s posebnom pažnjom na institucije kao što su skupština, predsedništvo, vlada i ministarstva.

Zbog navodne najave terorističkih napada, ovogodišnji tradicionalni koncert, koji se 4. jula održava u Prištini povodom Dana nezavisnosti SAD, po svemu sudeći će biti otkazan, javljaju mediji.

Ističe se i da Kosovska policija ima dovoljno kapaciteta za sprečavanje eventualnih terorističkih napada, ali i da se izbori sa bilo kojim oblikom zločina ili krivičnog dela.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: