Priština odbija dogovoreno, Beogradu se žuri

Nastavak dijaloga Beograda i Prištine nije zakazan ni na ekspertskom, odnosno tehničkom nivou, a vreme Srbiji polako ističe, piše “Danas“.

Izvor: B92

Utorak, 30.06.2015.

21:45

Default images

Ukoliko bi Beograd želeo da u julu dobije preporuku Evropske komisije i otvaranje poglavlja u pregovorima sa EU do kraja 2015. godine, novi briselski dogovori bi morali da budu utanačeni u narednih desetak dana.

Problem je nastao u tumačenju ovlašćenja koje bi imala Zajednica srpskih opština.

Prema nezvaničnim saznanjima Danasa, EU je za ZSO, navodno, predvidela izvšna ovlašćnja u skladu sa Prvim briselskim sporazumom - pun nadzor u oblasti ekonomskog razvoja, obrazovanja, zdravstva, urbanog i ruralnog planiranja.

To je za Vladu Kosova, koja je već ima ozbiljne probleme zbog osnivanja specijalnog suda za zločine na KiM, u ovom trenutku dodatni politički rizik, tvrde izvori Danasa.

Pitanje specijalnog suda, kako se priča, utiče čak i na pregovaračku (ne)iskrenost i ponašenje šefa kosovske diplomatije i bivšeg komandanta OVK Hašima Tačija, koga u Prištini sumnjiče za "duplu igru" u vezi sa donošenem zakona o ovom sudu.

U svakom slučaju, Priština je, za sada, odbila predlog o izvršnim ovlašćenjima ZSO, a pojedine zapadne diplomate procenuju da bi u najboljem slučaju buduća zajednica opština mogla da dobije status okruga sa pojačnim ovlašćenjima.

U pregovaračkim i diplomatskim krugovima podeljene su procene da li EU ide na potpisivanje drugog Briselskog sporazuma o principima normalizacije odnosa Beograda i Prištine, koji bi obuhvatao više dogovora, što je preksinoć optimistično bio najavio i premijer Kosova.

Izvori bliski beogradskim pregvaračima, tvrde da je potpisivanje u paketu ideja Prištine, a da je Brisel u ovoj rundi tražio samo da se diskutuje i radi na rešanjima za sve četiri teme.

Krugovi koji najavljuju potpisivanje drugog Briselskog sporazuma kažu da je to gotova stvar i da je samo pitanje vremena kada će se to dogoditi, a da je glavnim pregovaračima na obe strane predah u pregovorima sada neophodan da pripemili teren u kući, gde je zbog specijanog suda u Prištini i Srebrenice u Beogradu situacija za potpisivanje nepovljnija nego pre nedelju dana.

Ukoliko deo novog briselskog paketa bude i energetika, pojedini sagovornici Danasa upozoravaju da Beograd ne bi mogao, niti smeo da stavi potpis pre nekogo što dobije garancije da će se razgovarati i o imovini.

“Beogradski pregovarački tim je uradio puno korisnih stvari i sa pravom insistira na garancijama o imovini, ali je Beograd generalno ušao u problem sa pobrkanim prioritetima između EU i KiM i Srebrenice i RS. Zato mora da odluči šta mu je važnije“, kaže za Danas politički analitičar Dušan Janjić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: