Dodik: Referendum verovatno početkom septembra

Predsednik RS Milorad Dodik najavio je da bi referendum o radu Suda i Tužilaštva Bosne i Hercegovine trebalo da bude održan, najverovatnije, početkom septembra.

Izvor: B92

Utorak, 30.06.2015.

16:09

Default images
Foto: Tanjug, arhiva

Dodik je precizirao da je odlučeno da će biti upućena inicijativa za održavanje posebne sednice entitetskog parlamenta, na kojoj će se razmatrati, ili odlučivati o raspisivanju referenduma o radu Suda i Tužilaštva BiH.

Referendumsko pitanje o kojem će se izjašnjavaju građani Srpske, potvrdio je Dodik, biće: "Da li podržavate neustavno i neovlašćeno nametnute zakone od visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH, posebno nametnute zakone o Sudu i Tužilaštvu BiH i primenu njihovih odluka na prostoru Republike Srpske".

"Naravno da očekujemo veliko ne", rekao je Dodik, nakon što je u Palati Republike održao sastanak sa predstavnicima vladajućih parlamentarnih stranaka u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Predstavnici parlamentarnih opozicionih stranaka nisu prisustvovali sastanku jer je, kako se navodi u zajedničkom saopštenju SDS-a, PDP-a i NDP-a, pitanje referenduma često zloupotrebljavano od Dodika i SNSD-a, prenosi Radiotelevizija Republike Srpske.

Dodik smatra da je pravosuđe prema Dejtonskom sporazumu u nadležnosti entiteta i da nije tačno da je ta nadležnost "oduvek pripadala BiH".

"BiH je protivpravno dobila Sud i Tužilaštvo odlukom visokog predstavnika, koja je bila i antiustavna i antidejtonska, a Ustavni sud BiH nije ustavotvorac", naveo je Dodik upitan da prokomentariše tvrdnju Ambasade SAD u BiH da su "državne pravosudne institucije predviđene Dejtonskim mirovnim sporazumom i potvrđene od Ustavnog suda BiH, te da je ova nadležnost oduvek pripadala državi".

Dodik je ponovio da se Republika Srpska snažno zalaže za nezavisno pravosuđe koje je "temelj svake demokratije" i poručio da RS ostaje privržena doslednom poštovanju Dejtonskog sporazuma, koji je, između ostalog, regulisao i ovu oblast.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: