Izetbegović: Nismo odbili Vučićevu ruku pomirenja

Bošnjaci nisu odbili ruku pomirenja koju im je pružio srpski premijer Aleksandar Vučić, izjavio je bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović.

Izvor: B92

Utorak, 30.06.2015.

00:47

Default images
Foto: Beta

Izetbegović je osim toga naveo da je spreman da istinski radi na pomirenju.

Kako navodi, ne vidi alternativu procesu pomirenja naroda niti poboljšanja odnosa BiH i Srbije.

Osim toga, Izetbegović navodi da se pozitivni pomaci mogu zasnivati samo na međusobnom poštovanju i uvažavanju, na poštovanju istine ma kakva ona bila, te na poštovanju žrtava ma čije one bile.

Prema njegovim rečima pomirenje je moguće na poštovanju suvereniteta država, sudova, na ispunjavanju sporazuma i protokola koje su dve države potpisale i ratifikovale.

"Vučić je pružio ruku pomirenja, ali je njegova vlada u isto vreme radila na tome da, pred samo obeležavanje srebreničkog genocida, komandant odbrane Srebrenice bude uhapšen i odveden u zatvor u Srbiju", naveo je Izetbegović u intervjuu za sarajevskis portal Klix.ba.

Takođe, tvrdi, da Vučićeva vlada odbija da, kako kaže, prizna ono što su presudili priznati, "ono što su presudili međunarodni sudovi formirani od UN-a i što čitav civilizovani svet uzima kao neupitnu činjenicu da je u Srebrenici počinjen genocid".

Ističe, da Bošnjaci nisu odbili Vučićevu pruženu ruku, te da pozdravljaju inicijativu predsednika Vlade Srbije.

"Ali kriza u pozitivnom procesu koji je on inicirao nije nastala našom voljom niti krivicom. U svakom slučaju, ne vidim alternativu procesu pomirenja naroda niti poboljšanja odnosa BiH i Srbije, i spreman sam istinski raditi na tome", naveo je Izetbegović, koji je i lider Stranke demokratske akcije.

Izetbegović kaže i da bi radio došao u Sandžak, te da je u nekoliko navrata nameravao to da učini, ali ga je, kaže, u tome svaki put sprečila "posvađanost tamošnjih bošnjačkih lidera".

"Otići ću kada procenim da će od moje posete biti istinske koristi, pre svega sloge među sandžačkim Bošnjacima", rekao je Izetbegović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

68 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: