Od EU 60 miliona € za štetu od poplava

Srbija je iz Fonda solidarnosti Evropske unije dobila više od 60 miliona evra bespovratnih sredstava za nadoknadu štete na javnim objektima nastale u poplavama.

Izvor: Beta

Utorak, 30.06.2015.

08:24

Default images
Foto: Tanjug

To je izjavio šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Davenport.

Njemu je na svečanoj sednici, povodom Dana opštine Svilajnac, dodeljena plaketa zbog pomoći EU poplavljenima u prošlogodišnjim katastrofalnim poplavama koje su zadesile tu opštinu.

Svilajnac je od EU dobio oko četiri miliona evra kao pomoć za saniranje štete nakon majskih poplava i za radove na uređenju rečnih korita.

"U Svilajncu je sredstvima Evropske unije mnogo urađeno, a radovi će se nastaviti i ove godine. U sledećoj fazi, koja treba da krene tokom leta i jeseni, sredstva EU će biti angažovana na igradnji nasipa i regulaciji rečnih obala kako se poplave više nikada ne dogode u tom obimu i s tako katastrofalnim posledicama po stanovništvo", rekao je Devenport.

On je ocenio da je u Svilajncu EU pokazala solidarnost sa građanima u trenutku kada je to bilo najpotrebnije, nakon poplava.

"Pripadnici civilne zaštite iz evropskih zemalja, Francuske i Danske, angažovani su bili tokom poplava da pruže pomoć kako bi se uklonile najteže posledice koje je voda nanela stotinama domaćinstava u Svilajncu i okolini", rekao je Devenport.

On je kazao da ta pomoć nema direktne veze sa evropskim integracijama, s pravnim tekovinama, s pregovaračkim poglavljima, ali jasno govori da EU Srbiju i njene građane gleda kao na članove svoje porodice.

"EU je spremna da u Srbiji uradi ono što bi uradila u bilo kojoj od svojih 28 zemalja članica. O tome svedoči činjenica da je Srbija kao i sve naše zemlje članice imala pristup Fondu solidarnosti EU iz koga je dobila više od 60 miliona evra bespovratnih sredstava za nadoknadu štete na javnim objektima nastalim tokom poplava", rekao je Devenport.

Plaketa osim Devenportu je dodeljna i predsedniku Upravnog odbora Fonda B92 Veranu Matiću.

Zahvalnice su dobili ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srđan Verbić, zatim Fondacija Novaka Đokovića, Panasonik iz Svilajnca, policajac Policijske stanice u Svilajncu Mirko Vukomanović koji je učestvovao u spasavanju ljudi nakon poplava i uspešni mladi poljoprivrednik iz sela Vojska Aleksandar Jeremić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

22 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: