Sukob Rusije i VB - "Dejton" i "genocid"

Potvrda Dejtonskog sporazuma i upotreba termina genocid - glavne su tačke razmimoilaženja Rusije i Velike Britanije, pišu “Večernje novosti“.

Izvor: B92

Utorak, 30.06.2015.

19:15

Default images
Getty Images

Zbog njih su male šanse da dođe do kompromisa oko rezolucija o BiH i Srebrenici, koje su ove dve zemlje predložile u Savetu bezbednosti.

U ovom trenutku teško je predvideti epilog višenedeljnog diplomatskog rata koji se poveo oko srebreničkog jubileja, jer i Moskva i London, prema informacijama beogradskog lista, vode široke konsultacije na Ist Riveru kako bi opipale puls članica Saveta bezbednosti i obezbedile što širu podršku za svoj predlog.

Ukoliko odnos snaga u SB bude tesan, prema ocenama u diplomatskim krugovima UN, izlazna strategija mogla bi da bude da ne prođe nijedna rezolucija, već da se usvoji zajednička izjava, koju bi potpisao predsedavajući SB, a u kojoj bi bile izbegnute sve "kontroverzne tačke".

Najekstremnija, ali manje izgledna varijanta, jeste da nijedna od strana ne odustane od svog dokumenta i da, kao stalne članice SB, pribegnu pravu veta.

Kako je "Novostima" rečeno u vrhu srpske vlasti, čitava diplomatska aktivnost Beograda trenutno je usmerena na sprečavanje usvajanja britanske rezolucije, koja je i u dorađenoj varijanti izrazito antisrpska i ne doprinosi pomirenju, već povećanju napetosti u regionu.

Zbog toga je svim članicama SB poslato još jedno pismo, u kojem se ukazuje na pogubnost i štetnost britanskog dokumenta o Srebrenici.

Ruski tekst, kao kontrapredlog britanskom, mnogo je odmereniji. U njemu se traži osuda svih zločina na prostoru bivše Jugoslavije, ali i poziva da SB još jednom potvrdi "Dejton". Po mnogima, upravo slabljenje Dejtonskog sporazuma indirektno za cilj ima rezolucija Londona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

21 h

Podeli: