Saljihu: Kosovo nema kapaciteta za istinsku pravdu

Kosovski profesor krivičnog prava Ismet Saljihu rekao je da je greška to što Skupština Kosova nije osnovala sud za ratne zločine OVK.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 29.06.2015.

19:52

Default images

Osim toga, on je dodao da je predlog opozicije nemoguće ostvariti jer Kosovo još nema kapacitete da procesuira i sprovede istinsku pravdu.

"Bilo bi dobro da naši sudovi i naše sudije sude za takve optužbe. Ali, to je u ovom trenutku samo želja, jer mi znamo, ali i međunarodna zajednica zna još bolje, da Kosovo još nema kapaciteta da procesuira i sprovede istinsku pravdu. Sudije, tužioci i pravosudni sistem nije dostigao taj nivo profesionalizma, autonomije i smelosti da sude takvim navodnim zločinima", rekao je Saljihu za Radio Slobodna Evropa.

On smatra da je jedino rešenje da se razgovara i da se to pitanje vrati u Skupštinu kako bi se postigao konsenzus. Prema njegovom mišljenju, najgore rešenje je da sud osnuju Ujedinjene nacije.

Neizglasavanje ustavnih amandmana za Fisnika Korenicu, analitičara Grupe za pravne i političke studije, na štetu interesa je Kosova jer on smatra da će se to posebno odraziti na odnose sa Vašingtonom i Briselom.

"Glas protiv suda je glas protiv prijateljskih odnosa Kosova sa EU i sa SAD. Glas za Specijalni sud, zapravo, nije glas za osnivanje ili ne ovog suda, već je glas koji bi dokazao da je Kosovo nezavisna država koja sa partnerima, razvijenim, demokratskim državama ulazi u jedan proces od kojeg će dosta dobiti, jer će se sudom očistiti isprljana slika zemlje nakon izveštaja Saveta Evrope", istakao je on.

Skupština Kosova na sednici u petak nije uspela da obezbedi dovoljan broj glasova da se usvoji amandman 24 koji bi predstavljao ustavni osnov za donošenje Zakona o specijalnom sudu.

Nakon odluke Skupštine Kosova reagovali su i predstavnici međunarodne zajednice koji su kazali da je takva odluka razočaravajuća za prijateljske zemlje Kosova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: