Na današnji dan, 29. jun

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 29.06.2015.

00:00

Default images

1798 - Rodjen je italijanski pisac Djakomo Leopardi, izraziti pesimist. I u stihu i u prozi stvorio je nov, snažan i moderan jezik. Dela: "Pesme", proza "Dijalozi i eseji", "Zibaldon", dnevnik "Misli".

1844 - Rodjen je srpski matematičar i pronalazač Ljubomir Klerić, profesor mehanike na Velikoj školi u Beogradu, član Srpske kraljevske akademije, ministar prosvete i privrede. Izumeo je više naprava s primenom u rudarstvu. Bavio se uglavnom teorijskom mehanikom, napisao je više naučnih radova i univerzitetski udžbenik "Teoriska mehanika".

1858 - Rodjen je američki vojni inženjer Džordž Vašington Getals, koji je dovršio izgradju Panamskog kanala, prvi guverner zone Kanala.

1869 - Skupština Srbije usvojila je Ustav koji su posle smrti kneza Mihaila Obrenovića 1868. sačinili Milivoje Blaznavac, Jovan Ristić i Jovan Gavrilović, namesnici kralja Milana Obrenovića (tada kneza). Bio je to prvi demokratski ustav u Srbiji, s nizom ograničenja, što je bilo uobičajeno u tadašnjoj ustavnoj praksi Evrope. Brojne evropske zemlje u to vreme nisu ni imale ustav, a većina onih koje su ga posedovale je imala bitno konzervativnije ustrojstvo od Srbije.

1877 - Rodjen je srpski pisac Petar Kočić, jedan od najistaknutijih srpskih realista, nacionalni borac protiv austrougarske okupacije Bosne i Hercegovine. Po povratku sa studija slavistike u Beču i službovanja u Srbiji i Skoplju, dugo je bio bez posla, osudjivan je i tamnovao je u Banjaluci i Tuzli. U Banjaluci je pokrenuo list "Otadžbina" koji je zabranjivan. Počeo je pesmama, ali je ubrzo prešao na prozu. Jedrim i sažetim pripovedanjem i svežim poetskim jezikom, snažno je prikazao planinski zavičaj, život u njemu i sudbinu seljaka, a u satirama je britko kritikovao prilike u kojima su živeli bosanski seljaci pod austrougarskom okupacijom. Dela: satire "Jazavac pred sudom", "Sudanija", zbirke pripovedaka "S planine i ispod planine", "Jauci sa Zmijanja".

1880 - Francuska je anektirala pacifičko ostrvo Otaheite, sada poznato kao Tahiti, francuski protektorat od 1842. sada u sastavu Francuske Polinezije - prekomorske teritorije Francuske.

1886 - Rodjen je francuski državnik i finansijski stručnjak Rober Šuman, tvorac "Šumanovog plana" 1950, na osnovu kojeg su 1952. Belgija, Holandija, Luksemburg, Zapadna Nemačka, Italija i Francuska stvorile - Evropsku zajednicu za ugalj i čelik, preteču sadašnje Evropske unije. Bio je ministar finansija 1946, predsednik vlade od 1947. do 1948, šef diplomatije od 1948. do 1953. i ministar pravde od 1955. do 1956.

1895 - Umro je engleski biolog i filozof Tomas Henri Haksli, vatreni pobornik teorije Čarlsa Darvina. Snažno se protivio tradicionalnoj teologiji i skovao je termin "agnosticizam" (nije spoznao) da bi opisao sopstvenu poziciju. Od 1883. do 1885. bio je predsednik Kraljevskog društva (Akademija nauka). Evolucionistička shvatanja je izložio u delu "Mesto čoveka u prirodi". Ostala dela: "Evolucija i etika", "Nauka i kultura", "Priručnik komparativne anatomije kičmenjaka".

1900 - Rodjen je francuski pisac Antoan Mari Rože de Sent Egziperi, autor "Malog princa", jednog od najlepših dečjih romana u svetskoj književnosti. Literata koji je odisao aristokratskim duhom u delima je veličao moralnu snagu lične žrtve i herojstva. Dela: "Pošta za Jug", "Zemlja ljudi", "Ratni pilot", "Mali princ".

1914 - Rodjen je češki dirigent i kompozitor Rafael Jeronim Kubelik, koji je već u 20. godini počeo da diriguje Češkom filharmonijom. Otišao je u izbeglištvo 1948. a u otadžbinu se vratio 1990. da bi dirigovao na Praškom prolećnom muzičkom festivalu. U medjuvremenu je priredjivao velike koncertne turneje u Velikoj Britaniji i SAD, gde se preselio 1950, postavši dirigent simfonijskog orkestra u Čikagu, a 1955. direktor londonskog "Kovent Gardena". Dela: dve simfonije, koncert za violinu i orkestar, koncert za violončelo i orkestar, končertino za flautu i kamerni orkestar, fantazija za violinu i orkestar, gudački kvartet, sonata za violinu i klavir, opera "Veronika", kantata "Pro memoria patris", solo pesme.

1921 - U Beogradu je izvršen atentat na regenta Aleksandra Karadjordjevića, dok se vraćao iz Skupštine u kojoj je ozakonio Vidovdanski ustav. Sa skela nedovršene zgrade na uglu Miloševe i Masarikove ulice molerski radnik Spasoje Stejić, bacio je bombu na regentovu kočiju, ali je ona zapela za telefonske žice i eksplodirala ne pogodivši cilj. Iza terorističkog akta stajali su komunisti. Stejić je potom osudjen na smrt, ali ga je regent pomilovao i presuda je preinačena na 20 godina robije.

1922 - Rodjen je srpski pisac Vasko Popa, član Srpske akademije nauka i umetnosti, najprevodjeniji srpski pesnik u drugoj polovini 20. veka. Nazivan je jezičkim čudotvorcem i poslednjim velikim originalnim pesnikom. Dela: zbirke pesama "Kora", "Nepočin-polje", "Sporedno nebo", "Uspravna zemlja", "Vučja so", "Živo meso", "Kuća nasred druma", "Rez", antologija narodnih umotvorina "Od zlata jabuka", antologija poetskog humora "Urnebesnik".

1939 - U prvom komercijalnom letu preko Atlantika avion "Diksi kliper" doleteo je iz SAD u Lisabon.

1941 - Umro je poljski državnik, pijanista i kompozitor, Ignac Jan Paderevski, profesor Konzervatorijuma u Varšavi, koji je od 1919. do 1921. bio Predsednik vlade i šef diplomatije a 1940. predsednik Poljske. Dela: opera "Manra", "Poljska fantazija" za klavir i orkestar, jedna simfonija, klavirska dela, solo pesme.

1943 - U aktu odmazde, posle sukoba sa borcima Rasinskog i Južnomoravskog partizanskog odreda kod Chalija, Nemačka vojska je u podnožju brda Bagdala u Kruševcu streljala oko 600 civila. To mesto je nazvano Slobodište i na njemu se svake godine održavaju manifestacije "Svečanosti slobode".

1949 - Južnoafrička Republika (tada Unija) započela je sprovodjenje specifičnog političkog modela po imenu - aparthejd. Zvanično taj sistem je značio razdvojen život različitih rasnih grupacija u toj zemlji, u stvarnosti on je značio teorijsku racionalizaciju za strogi rasizam i obespravljenost, na svim poljima, stanovnika koji nisu evropskog porekla.

1966 - Amerikanci su u Vijetnamskom ratu prvi put istovremeno bombardovali prestonicu Severnog Vijetnama Hanoj i glavnu luku Hajfong.

1967 - Posle pobede u šestodnevnom ratu sa arapskim državama, Izrael je ujedinio podeljeni Jerusalim, koji je ubrzo proglašen za prestonicu Izraela.

1974 - Marija Estela Isabelita de Peron proglašena je predsednikom Argentine, pošto je njen suprug Huan Peron teško oboleo.

1974 - Veliko klizište, koje se iznenada pokrenulo oko 160 kilometara istočno od Bogote u Kolumbiji, usmrtilo je više od 250 ljudi.

1980 - Vigdis Finbogadotir izabrana je za predsednika Islanda, postavši prva žena u Evropi demokratski izabrana za šefa države.

1981 - Hu Jaobang je na čelu Komunističke partije Kine nasledio Huo Guofenga.

1992 - Islamski teroristi su ubili šefa vladajućeg saveta Alžira Mohameda Budiafa dok je otvarao kulturni centar u gradu Anaba na istoku Alžira.

1995 - U najgoroj mirnodopskoj nesreći u Južnoj Koreji, u Seulu se srušila petospratna robna kuća, usmrtivši 502 osobe.

1995 - Umrla je američka filmska glumica Lana Tarner, jedna od najsjajnijih zvezda Holivuda pedesetih godina 20. veka. Filmovi: "Oni neće zaboraviti", "Ljubav je snašla Endija Hardija", "Dr Džekil i Mr Hajd", "Poštar uvek zvoni dvaput", "Kas Timberlan", "Gradić Pejton", "Imitacija života", "Ljubav ima mnogo lica", "Monsunske kiše".

1998 - U zatvorskoj ćeliji Medjunarodnog tribunala u Hagu tragično je nastradao bivši gradonačelnik Vukovara Slavko Dokmanović, izvršio je samoubistvo.

2000 - Usled velike oluje, u blizini indonezanskog ostrva Sijau u Molučkom arhipelagu, potonuo je brod sa oko 500 putnika. Nesreću je preživelo samo desetak ljudi.

2000 - Umro je italijanski glumac Vitorio Gasman, jedan od najboljih italijanskih filmskih i pozorišnih glumaca posle Drugog svetskog rata. Osnovao je i putujuće pozorište i vodio školu glume. Filmovi: "Sram", "Gorki pirinač", "Ana", "Ako dozvoljavate, govorimo o ženama", "Brankaleonova vojska", "Miris žene", "Toliko smo se voleli", "Život je roman".

2001 - Ruski plivač Roman Sludnjov prvi je uspeo da 100 metara prsnim stilom ispliva za manje od minut, prešavši tu deonicu za 59,97 sekundi.

2003 - Umrla je američka glumica Ketrin Hepbern, koja se isticala ulogama psihološki složenih ženskih likova. Glumila je u stotinak filmova, a rekordna četiri Oskara za najbolju žensku ulogu dobila je za ostvarenja u filmovima "Ladolež", "Pogodi ko dolazi na večeru", "Zima jednog lava" i "Letnjikovac na Zlatnom jezeru". Ostali filmovi: "Afrička kraljica", "Ženice", "Letnje doba", "Marija Stjuart", "Dugo putovanje u noć", "Iznenada prošlog leta".

2008 - Papa Benedikt XVI i vaseljenski patrijarh Vartolomej održali su zajedničku liturgiju, u bazilici Svetog Petra u Vatikanu. Duhovne vodje rimokatolika i pravoslavnih iskazale su svojim molitvama, odrzanim na latinskom i grčkom, želju za jedinstvom medju hrišćanima. Naglašeno je da je stalna misija Crkve da se ne identifikuje samo sa jednom nacijom ili kulturom, već da bude Crkva svih ljudi i da ujedinjuje i miri čovečanstvo. Svečanosti u Rimu i Vatikanu uprilicene su povodom 2000. godišnjice rodjenja apostola Pavla.

2011 - Umro je srpski glumac Stevan Gardinovački, prvak Drame Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu. Gardinovački je više od četiri decenije bio je jedan od vodećih glumaca najstarijeg srpskog profesionalnog teatra. Glumačku karijeru započeo je u Subotici, nastavio u Zrenjaninu, a 1969. postao je stalni član SNP-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: