Obeležno 55 godina Univerziteta u Novom Sadu

Promocijom počasnih doktora nauka i uručivanjem povelja i priznanja svečano je obeležen Dan Univerziteta u Novom Sadu (UNS) i 55. godišnjica postojanja i rada.

Izvor: B92

Ponedeljak, 29.06.2015.

20:48

Default images
Foto: Beta

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić poručio da je zahvaljujući toj visokoškolskoj i naučnoj instituciji od Novog Sada i Vojvodine stvoren ambijent za IT sektor, kakav postoji u najrazvijenijim zemljama.

Pozdravljajući brojne goste svečanosti, vršilac dužnosti rektora UNS Radovan Pejanović je podsetio na značajne rezultate postignute u proteklih pet ipo decenija i naglasio da je novosadski Univerzitet danas "izuzetno cenjena i poštovana ustanova u zemlji i inostranstvu".

Tome su doprineli student, nastavnici i saradnici, zaposleni kao i mnogi pojedinci i institucije sa strane, sa kojima UNS godinama sarađuje, rekao je Pejanović i dodao da su pred UNS-om veliki izazovi, kako u obrazovnom i naučnom radu, tako i u ostvarivanju svoje "preduzetničke misije", koja stalno jača i napreduje.

Predsednik Pokrajinske vlade Pajtić kaže da je ponosan na to što je pokrajina osnivač tog univerziteta, kao i zbog toga što je kao profesor deo te obrazovno-naučne ustanove.

UNS zaslužuje podršku, jer predstavlja instrument snažnog razvoja pokrajine u poljoprivredi, IT sektoru i drugim oblastima, rekao je Pajtić naglasivši da je procvat IT sektora krenuo sa tog univerziteta.

Zahvaljujući tome, od Novog Sada i Vojvodine je stvoren ambijent za IT sector, kakav postoji u najrazvijenijim zemljama, istakao je Pajtić.

Državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Aleksandar Belić rekao je da je UNS jedna od naših vodećih naučno-istraživačkih visokoškolskih ustanova koja je, u poslednje vreme, "novim znanjima dovela do značajnih privrednih rezultata".

On je u tom kontekstu istakao značaj nedavno osnovanog "Biosens" instituta pri UNS-u, koji će doprineti još značajnijem razvoju sektora informacionih tehnologija (IT) u Novom Sadu, Vojvodini i Srbiji.

Član Gradskog veća Novog Sada za privredu Goran Sečujski podsetio je na dugogodišnju plodnu saradnju grada i univerziteta napomenuvši da će UNS-u i ubuduće grad pružati najrazličitije vidove podrške.

Na svečanosti povodom Dana UNS-a uručene su povelje o dodeli zvanja počasnih doktora nauka prof. dr Sontak Liju iz Republike Koreje, prof. dr Čusaku Limsakulu iz Tajlanda i prof. dr Hajncu Brandlu iz Austrije, koji već duže uspešno sarađuju sa UNS-om.

Povelje povodom 55. godišnjice UNS-a, povelje i zahvalnice uručene su zaslužnim pojedincima i institucijama koje značajno doprinose radu i razvoju te obrazovno-naučne institucije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: