Nikolić spreman da ode u Srebrenicu

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić spreman je da ode u Srebrenicu da oda počast žrtvama strahovitog zločina, navodi se u saopštenju njegove Pres službe.

Izvor: Beta, Tanjug

Ponedeljak, 29.06.2015.

18:58

Default images
Foto: Tanjug

Osim toga, kako se ističe, Nikolić je spreman i da zajedno sa članovima Predsedništva BiH oda počast stradalima svih veroispovesti, a od srpskog člana kolektivnog šefa države BiH očekuje saradnju i razumevanje u interesu Srba u BiH.

U odgovoru Nikolića članu predsedništva BiH Mladenu Ivaniću, koji je ranije u toku dana rekao da srpski predsednik deli Srbe sa ove i one strane Drine, stoji da ne postoji nijedan argument za takvu konstataciju.

"Predsednik Srbije poziva na jedinstvo svih relevantnih političkih činilaca da usmere svoje aktivnosti, bilo da se radi o izjavama, ili radnjama na postizanje kompromisa u interesu svih građana, pomirenja i mira u regionu. Predsednik je bio spreman da dođe u Sarajevo i sad je spreman da ode i u Srebrenicu da oda počast žrtvama strahovitog zločina", navodi se u saopštenju.

Ističe se i da je predsednik istovremeno izrazio spremnost da zajedno sa članovima Predsedništva BiH oda počast stradalima svih veroispovesti na mestima koje oni izaberu.

"Od srpskog člana Predsedništva BiH, predsednik Nikolić očekuje saradnju i razumevanje u najboljem interesu Srba u Bosni i Hercegovini. Što se tiče navoda Ivanića o treniranju strogoće, predsednik Republike to ne želi ni da komentariše", navodi se u saopštenju.

Ivanić je na konferenciji za novinare u Banjaluci rekao da nije razumeo poruke iz Beograda, koje su na obeležavaju Vidovdana poslali predsednik Srbije i Republike Srpske Nikolić i Milorad Dodia

"Pozivam gospodina Nikolća da svoju političku strogoću malo više trenira tamo, jer smo mi ovde ozbiljni političari i imamo puno igara u nogama, da se bolje pripremi i ne deli srpski narod zapadno od Drine. Jer bojim se da je nastupom koji je imao sa Dodikom ušao u tu priču", reka je Ivanić, koji je prethodno saopštio da je Savetu bezbednosti UN uputio pismo u kojem je rekao da je britanska rezolucija o Srebrenici podelila narod u BiH i da svi sada pričaju o prošlosti, a niko o budućnosti.

On je dodao da bi Nikolić, "da je čitao diplomatsku poštu i medije, video da se i o deklaraciji i o rezoluciji odredio puno pre njega".

"Rezolucija pokušaj da se Srbi označe kao genocidan narod"

Osim toga, u saopštenju kabineta predsednika se navodi da je Nikolić rekao da usvajanje rezolucije neće doprineti pomirenju u regionu, niti će sprečiti da se zločini dese u budućnosti.

"Predsednik apeluje da prestanu verbalni sukobi i inicijative koje još više produbljuju ožiljke porodica stradalih i onemogućavaju pomirenje u regionu", navodi se u saopštenju kabineta predsednika.

Precizira se da Nikolić smatra da će usvajanje rezolucije imati negativan efekat, pošto će nezadovoljstvo porodica žrtava dodatno eskalirati.

Osim toga, kako se navodi, zastrašujuća je nepravda da se Srbima uskraćuje pravo na iskazivanje poštovanja prema sopstvenim žrtvama, kao i pokušaji da se srpski narod označi kao genocidan.

"Poražavajući su pokušaji da se jedan narod označi kao genocidan. Srbi su narod koji je tokom dva svetska rata daleko više stradao od ostalih, koji je stradao i tokom sukoba u BiH. Da ne spominjemo bol naroda koji su pored srpskog bili žrtve, kao što su Jevreji, Jermeni, Romi, ako Srebrenica postane simbol genocida", navodi se u saopštenju.

Nikolić je reagovao i na izjavu predsedavajućeg predsedništva BiH Mladena Ivanića, da predsednik Srbije deli Srbe sa ove i one strane Drine, naglasivši da "ne postoji nijedan argument za takvu konstataciju".

"Predsednik Srbije poziva na jedinstvo svih relevantnih političkih činilaca da usmere svoje aktivnosti, bilo da se radi o izjavama, ili radnjama na postizanje kompromisa u interesu svih građana, pomirenja i mira u regionu. Predsednik je bio spreman da dođe u Sarajevo i sad je spreman da ode i u Srebrenicu da oda počast žrtvama strahovitog zločina", stoji u saopštenju.

Kako se navodi, Nikolić od Ivanića očekuje saradnju i razumevanje, a "navode o strogoći, ne želi da komentariše".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: