"Personalizujmo politiku u Beogradu"

Grupa za analizu i kreiranje javnih politika, NVO koja okuplja mlade stručnjake, pokrenula je kampanju „Personalizujmo politiku u Beogradu”.

Izvor: B92

Ponedeljak, 29.06.2015.

17:51

Default images
Foto: Tanjug

Kako navode, izradili su predlog praktične politike: Reforma političkih institucija u gradu Beogradu i gradskim opštinama.

Taj dokument se, s obzirom na položaj grada Beograda i gradskih opština u sistemu lokalne samouprave kao i probleme koji postoje u funkcionisanju, bavi reformom političkih institucija.

“Problemi koji su uočeni u funkcionisanju grada Beograda i gradskih opština su pre svega odsustvo personalizacije politike, odnosno nepostojanje bilo kakve veze između građana i politički izabranih predstavnika”, navodi se u saopštenju Grupe za analizu i kreiranje javnih politika

Osim toga, oni dodaju i da zabrinjava izražena neinformisanost građana o političkim predstavnicima, a sve te probleme su potvrdili kroz empirijska istraživanja tokom 2014. i 2015. godine.

“Predlog praktične politike ‘Reforma političkih institucija u gradu Beogradu i gradskim opštinama’ je prosleđen gradonačelniku Beograda Siniši Malom i gradskom menadžeru Goranu Vesiću uz poziv da se preporuke koje dolaze od stručnjaka usvoje i kao predlog grada Beograda pošalju narodnim poslanicima na usvajanje”, navodi se u saopštenju.

Iz te NVO žele “da se kroz reformu političkih institucija uklone uzroci problema koji postoje i da se politika u Beogradu demokratizuje, približi građanima i da se stvori čvrsta veza između građana i izabranih predstavnika”.

“Promenom načina izbora odbornika (personalizovani proporcionalni izborni sistem za grad Beograd i jednokružni većinski izborni sistem za gradske opštine), kao i promenom načina izbora gradonačelnika i predsednika gradskih opština (direktan izbor), uklanjamo uzroke problema. Promena institucija se predlaže sa postavljenim ciljem da građani mogu tamo gde žive, bolje da rešavaju probleme”, zaključuje se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: