Rusi dali svoju rezoluciju kao kontru britanskoj

Ruska delegacija u UN podelila je članicama Saveta bezbednosti nacrt rezolucije o BiH, kao kontrapredlog britanskom dokumentu o Srebrenici, potvrđeno je za B92.

Izvor: B92, Veèernje novosti

Nedelja, 28.06.2015.

11:00

Default images
Foto: Getty Images

Rusija smatra da SB ima zadatak da postigne dogovor o tekstu koji bi doneo istinsku korist celom regionu, pa je predlog Moskve usredsređen na pitanja koja predstavljaju osnovu za saradnju i mirnu koegzistenciju država regiona, a ne na pitanja koja jačaju tenzije.

Večernje novosti navode da je ideja Rusije da SB još jednom potvrdi podršku Dejtonskom sporazumu i da se najoštrije osude svi zločini počinjeni tokom svih sukoba u bivšoj Jugoslaviji.

S druge strane, Srbija će se najverovatnije već danas, još jednom, drugim pismom u poslednjih desetak dana, obratiti članicama SB kako bi ukazala na pogubnost i štetnost britanske rezolucije o Srebrenici, koja neće doneti ništa dobro ni našoj zemlji ni celom regionu.

Prema informacijama Večernjih novosti, Beograd će obavestiti članice SB da je i novi predlog rezolucije Velike Britanije neprihvatljiv za Srbiju, jer su u tekstu napravljene samo kozmetičke izmene i praktično samo smanjen broj upotrebe reči "genocid".

U pismu Srbije biće navedeno da britanski nacrt rezolucije baca stigmu na ceo srpski narod i da bi bilo pogubno da se ovakvim jednim potezom Srbi istorijski označe kao genocidna nacija.

Takođe, Beograd je u stalnim diplomatskim kontaktima pre svega sa dve stalne članice SB - Rusijom i Kinom, na čiju pomoć računa u ovoj važnoj političkoj, ali i istorijskoj bici na Ist Riveru.

Kontakti su ostvareni i sa nestalnim članicama SB Venecuelom, Španijom, Nigerijom, Čileom i Angolom, koje bi mogle da glasaju protiv britanske rezolucije ukoliko se nađe na dnevnom redu sednice 7. jula.

Gotovo je izvesno da će britansku inicijativu podržati još dve stalne članice, SAD i Francuska, a London se uzda i da će predstavnici Čada, Jordana, Litvanije, Malezije i Novog Zelanda u Savetu bezbednosti podići ruku za usvajanje dokumenta.

Tako je trenutni odnos snaga u SB 8:7 za britansku inicijativu, što znači da bi rezolucija Londona prošla sa tesnom većinom. Za usvajanje dokumenata u SB potrebno je da glasa osam od 15 članica SB, pod uslovom da nijedna od stalnih ne uloži veto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

87 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: