Teroristi za danas spremali napad na Britaniju?

Islamska država planirala je, navodno, da izvrši teroristički napad na paradi koja se održava danas u Londonu povodom Dana oružanih snaga, piše britanski "San".

Izvor: B92

Subota, 27.06.2015.

15:20

Default images
Foto: Beta/AP

Ovaj list je preneo navode britanskog lista “San“ koji je otkrio planove terorista.

List San piše da je policija sprečila napad na današnjoj paradi u Londonu pošto je jedan novinar, koji je radio inkognito, došao do detalja plana i odmah upozorio zvaničnike za borbu protiv terorizma.

Teroristi su, navodno, želeli da napadnu jednu vojne jedinice na paradi.

“Policija je zajedno sa obaveštajnim službama radi na uočavanju različitih pretnji. Uvek je od pomoći kada novinari sa nama podele informacije, kao što je ovoga puta “San“ uradio. Jučerašnji napadi su pokazali koliko je teroritzam globalan, ali britanski nivo bezbednosti je ostao nepromenjen. Naš prioritet je da ohrabrimo građane da učestvuju na javnim događajima“, navela je lokalna policija.

Takođe, policija je pozvala građane da se jave ukoliko primete bilo kakve sumnjive radnje.

Kako prenosi hrvatski “Telegram“, londonska policija je potvrdila kako je uspela da spreči teroristički napad tako što je razotkrila plan napada u vreme vojnog marša.

Vodeći čovek napada je, navodno, Hunaid Husein iz Birmigema koji se pre dve godine odselio u Siriju, gde se vodi kao jedan od vodećih ljudi Islamske države.

Ovaj teroristički akt je bio planiram da se dogodi samo dan nakon napada u Tunisu, Kuvajtu i Francuskoj. Kako se navodi, bilo je planirano da napad izvrši bombaš samoubica na skupu na kojem se prema procenam okuplja oko hiljadu ljudi.

Britanski premijer Dejvid Kameron rekao je novinarima da će biti "pojačana bezbednost" na svim manifestacijama na kojima se odaje počast britanskoj vojsci. Nije dao dodatne detalje. Policija je navela i da će biti pojačano obezbeđenje na godišnjoj gej paradi koja se održava danas u Londonu.

Britanija je zadržala na drugom najvišem nivou stepen pretnje od terorizma, što znači da se smatra da je napad veoma verovatan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: