Kompromis za stari hrast - kalem na novo drvo

Prihvatićemo kompromisno rešenje da se život starog hrasta kod Savinca produži njegovim kalemom na novom drvetu, izjavila je Zorana Mihajlović.

Izvor: Tanjug

Subota, 27.06.2015.

00:37

Default images

Mihajlovićeva je za „Blic“ rekla da će Ministarstvo prihvatiti tu ideju prirodnjaka Igora Majića iz Petnice.

Prema njenim rečima, tim kompromisnim rešenjem će biti zadovoljni ekolozi, jer bi životna sredina svakako bila na dobitku, ali i tradicija i verovanja, pa se zato nada da će ta ideja naići na razumevanje i struke i meštana.

"Na taj način će hrast nastaviti da živi kroz neko drugo drvo. Treba poštovati svako stablo i njegovu lepotu. Srbija, međutijm, nije toliko bogata zemlja da uživa u luksuzu da menja trase puteva zbog jednog drveta, Koridor 11 se gradi po planu, a izgradnja same deonice Ljig - Preljina odvija se onako kako je projektno-tehničkom dokumentacijom i predvijdeno", rekla je Mihajlovićeva.

U taj posao, tvrdi ministarka, biće uključeni stručnjaci svih profila i poštovaće se svi aspekti životne sredine.

Majić je ranije rekao za "Blic" da treba da se posadi novi hrast na drugom mestu i da se na njega nakalemi stari.

Taj hrast treba obeležiti pločicom da bi se za pokoljenja sacuvao spomenik, ukazao je on i dodao da treba da se zna da hrast ne bi mogao da bude sačuvan čak i kada bi se gradila obilaznica, jer bi se prilikom izvodenja radova promenila prirodna sredina hrasta i on bi poceo da se suši.

List je ranije pisao da je Ministarstvo obavestilo azerbejdžanskog investitora da neće biti izmeštanja trase na autoputi Ljig-Preljina, kako su to tražili lokalni stanovnici i brojna ekološka udruženja.

Oni su smatrali da drvo treba sačuvati, jer se radi o svetom stablu iz vremena Turaka i da bi "svaka ruka koja posegne za njim navukla na sebe prokletstvo".

Pređašnji ministar Velimir Ilić obećao je da će se izgradnjom zaobilaznice hrast zaštititi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

109 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: