Jake policijske snage oko parlamenta Kosova

Poslanici Skupštine Kosova odlučuju o amandmanima na Ustav Kosova koji omogućavaju stvaranje Specijalnog suda za ratne zločine OVK.

Izvor: Beta

Petak, 26.06.2015.

10:29

Default images
Foto: Beta

Zbog protesta članova udruženja veterana OVK u obližnjem parku Skupštinu obezbeđuje veliki broj pripadnika snaga reda među kojima su i pripadnici specijalnih jedinica.

"Lideri stranaka na vlasti i međunarodni faktori su od poslanika zatražili da glasaju 'za', dok se suprotno traži od opozicije i organizacija proizašlih iz bivše Oslobodilačke vojske Kosova", piše Koha ditore.

Dnevnik piše da su tokom jučerašnje sednice Skupštine Kosova za usvajanje zakona lobirali predstavnici američke ambasade i kancelarije Evropske unije na Kosovu.

Oni su se pojedinačno i u grupama susretali sa poslanicima od kojih je zatraženo da danas glasaju za usvajanje ustavnog amandmana.

Glasanje za specijalni sud je gotova stvar, rekao je za dnevnik neimenovani izvor, pošto su prema njemu obezbeđena 82 glasa što je dovoljno za usvajanje amandmana. Opozicija ima 31 glas protiv. Protiv mogu biti i tri do pet poslanika Demokratske partije Kosova.

Dnevnik Zeri piše da su poslanici opozicije promenili odluku da ne prisustvuju sednici Skupštine.

"Oni smatraju pragmatičnijim učešće na sednici i protivljenje (amandmanima) nego li bojkot parlamenta. Pored glasanja protiv, oni nisu najavili da li će preduzeti još nešto, kao što je ranije bio slučaj čupanja mikrofona predsedavajućeg Skupštine Kosova", piše dnevnik.

Dnevnik Epoka e re piše da su poslanici Skupštine Kosova danas pred najvećim izazovom sa kojim su se susreli do sada.

Pred početak sednice ispred Skupštine Kosova se nalazi stotinak demonstranata koji su tu na poziv organizacija proizašlih iz bivše OVK i uz podršku tri opozicione stranke.

Poslanici Skupštine Kosova će na danasšnjoj sednici razmotriti predlog amandmana na Ustav Kosova koji omogućava nastavak postupka usvajanja Zakona o specijalnom sudu, koji će suditi za pretpostavljene zločine visokih oficira bivše OVK iznetih u izveštaju Saveta Evrope iz 2010. godine.

Ako sa najmanje 81 glasom bude usvojen amandman, predviđeno je da istog dana Vlada Kosova usvoji predlog Zakona o specijalnom sudu i da ga dostavi Skupštini, a da tokom naredne nedelje bude razmatran na Skupštini.

Opozicija traži da policija ode iz dvorišta parlamenta

Poslanici opozicije u Skupštini Kosova zatražili su na početku sednice da jake snage policije i specijalne policije, napuste okolinu parlamenta.

Šef poslaničke grupe Samoopredeljenja Glauk Konjufca je zatražio povlačenje snaga reda i specijalnih jedinica Policije Kosova koji se nalaze oko ili pored zdanja Skupštine Kosova i ocenio da je to pokušaj da se izvrši prtisak na poslanike Skupštine Kosova"Ovo dokazuje da je ovde umrla i nestala demokratija", rekao je Konjufca.

Predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji je rekao da u zdanju parlamenta, osim redovnog obezbeđenja koje pruža Policija Kosova, nema drugih pripadnika policije.

Šefica poslaničke grupe Alijanse za budućnost Kosova Donika Kadaj Bujupi je današnje prisustvo snaga reda uporedila sa onim što se dogodilo 1989. godine prilikom tadašnjih, kako je navela, nasilnih promena tadašnjeg Ustava Kosova.

Predsednik Skupštine Veselji je zatražio od snaga reda da ne budu u blizini zdanja Skupštine Kosova, čime je okončana rasprava na tu temu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: