Slučaj "Orić": Švajcarska izabrala lakši put

Švajcarsko ministarstvo pravde je odlučilo, ratnog komandanta muslimana Nasera Orića isporučiće Bosni i Hercegovoini, a ne Srbiji po čijoj poternici je uhapšen.

Izvor: B92

Četvrtak, 25.06.2015.

20:14

Default images
Foto: ICTY

Iako se tačan termin izručenja iz sigurnosnih razloga još ne navodi, njegov advokat kaže da će Orić do jutra biti u Sarajevu.

Prema Evropskoj konvenciji o izručenjima, zahtev Tužilaštva BiH imao je priroitet u odnosu na zahtev Srpskog tužilaštva.

Naser Orić je državljanin BiH, navodne zločine za koje ga oba tužilaštva terete počinio je na teritoriji te zemlje, a i prihvatio je izručenje bosanskim vlastima.

To su bili dovoljni razlozi da švajcarsko pravosuđe Nasera Orića uoči isteka ekstradiconog pritvora ne isporuči Srbiji.

Istraživač Beogradskog centra za ljudska prava Pavle Kilibarda kaže da u međunarodnom pravu ne postoji pravilo koje bi utvrdilo primat u ovakvim slučajevima već je važno da se pravo ne zloupotrebljava.

“To jeste zaista visokoprofilni slučaj. Mislim da je istorijski, uopšte nevezano za slučajeve iz bivše Jugoslavije, recimo imali smo takvu situaciju i kada je suđeno Pinočeu, kad je uhapšen u Britaniji. Uvek smo imali ovakve i onakve odluke država hoće li da se uhvate u koštac sa takvim slučajem ili ne. Zato što oni imaju svoje obaveze, imaju i svoja prava. S jedne strane može da se kaže sa švajcarske strane da je lakše i logičnije da se takvo suđenje uradi u Bosni zato što su ti zločini u krajnjoj liniji i počinjeni u Bosni. Čak i iz najpraktičnijih razloga mnogo je lakše jedno sudu u u BiH nego u Švajcarskoj da reši takav slučaj”, kaže Kilibarda.

Za član Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića odluka švajcarskog pravosuđa je jedina ispravna.

“Dokazali smo kroz predmet Nasera Orića, da se građanima Bosne i Hercegovine, za eventualnoi krivično delo počinjeno u Bosni i Hercegovini, nad drugim građanima Bosne i Hercegovine, može suditi samo u Bosni i Hercegovini”, naveo je Izetbegović.

Advokatica Nasera Orića, Vasvija Vidović, koja ga je branila i pred Haškim tribunalom, potvrdila je za bosanske medije da će Orić uskoro biti u Sarajevu.

“Orić je sada slobodan čovek. U toku je procedura da on što pre dođe u BiH. Verujem da će tako i biti, na tome naš tim radi”, ističe Vidović.

Srbija je poternicu za Naserom Orićem raspisala 2014, zbog sumnje da je počinio krivično delo ratnog zločina nad srpskim stanovništvom u Srebrenici 1992. godine.

Na odluku švajcarskih vlasti ne postoji pravo žalbe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: