"Janukoviču, dokaži nevinost na sudu"

Administracija ukrajinskog predsednika Petra Porošenka pozvala je Viktora Janukoviča da se vrati u Kijev i dokaže svoju nevinost pred sudom.

Izvor: Tanjug

Sreda, 24.06.2015.

11:32

Default images
foto: Beta/AP

Poziv je usledio nakon što je bivši ukrajinski lider izjavio da nikada nije naredio snagama bezbednosti da otvore vatru na demonstrante na trgu Majdan u Kijevu.

Janukovič je juče u intervjuu za BBC rekao da prihvata deo odgovornosti zbog ubistava demonstranata na trgu Majdan, na protestima koji su doveli do njegovog svrgavanja s vlasti u februaru 2014, ali da nikada nije naredio snagama bezbednosti da otvore vatru.

"Ako Janukovič misli da je nevin, mogao bi da se vrati u Ukrajinu i to dokaže na sudu", objavila je služba ukrajinskog predsednika na Tviteru, preneo je Sputnjik.

Više od 100 demonstranata izgubilo je život u sukobima sa policijom na centralnom trgu u Kijevu, koji su trajali više meseci.

"Nisam dao nikakvo naređenje (da se koristi vatreno oružje), to nije bila moja nadležnost...Bio sam protiv bilo kakve upotrebe sile, da ne pominjem upotrebu vatrenog oružja, bio sam protiv krvoprolića", kazao je Janukovič.

Janukovič, koji je utočište potražio u Rusiji, rekao je da je građanski rat koji je usledio bio "noćna mora" koja je postala stvarnost, a prisajedinjenje Krima Rusiji je nazvao tragedijom.

On je rekao da mu je ruski predsednik Vladimir Putin spasao život pošto je naložio specijalnim snagama da ga dovedu u Rusiju u noći 23. februara 2014, kao i da je to bila Putinova odluka i da ga on za nju nije konsultovao.

"Naravno da sam mu zahvalan što je doneo tu naredbu i pomogao mojoj bezbednosti da me izvuku i spasu moj život", rekao je Janukovič i dodao da veruje da mu je život i dalje u opasnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: