Sud za zločine OVK do petka, inače...

Petak 26. jun je "dan D" za kosovski parlament, jer ukoliko ni tada ne bude usvojen zakon o formiranju suda za OVK, to će biti učinjeno u Savetu bezbednosti UN.

Izvor: Tanjug

Utorak, 23.06.2015.

12:11

Default images

Iako je Priština prekoračila sve rokove za formiranje ovog suda, sudeći prema pisanju prištinske štampe, koja ovih dana, inače, poklanja veliku pažnju osnivanju specijalnog suda, polemike o zakonitosti predloga zakona, koji je parlamentu prosledila vlada, traju.

Ukoliko odluka o formiranju specijalnog suda za ratne zločine OVK ne bude doneta u kosovskom parlamentu, ona će biti doneta u Savetu bezbednosti UN, više puta do sada su upozorili međunarodni zvaničnici.

Američka ambasadorka na Kosovu Trejsi Džejkobson je skepticima u subotu poručila da treba da shvate da postoje dve mogućnosti - da taj sud bude osnovan u Prištini po zakonima Kosova ili će biti osnovan u Savetu bezbednosti UN u kome su i neke članice koje nisu priznale Kosovo i nisu mu naklonjene.

Ona je za RTK izjavila da je američka vlada dala do znanja da neće blokirati neki predlog Rusije, ili neke druge države ukoliko taj sud ne bude usvojen u kosovskoj skupštini.

Upozorila je i da ako najkasnije do kraja sedmice ne uspe glasanje u Skupštini Kosova, američka vlada neće više blokirati ni Savet bezbednosti da stavi na dnevni red osnivanje Specijalnog suda za ratne zločine OVK.

Kao krajnji rok za formiranje tog suda pominjani su 26, odnosno 28. maj, ali se to do danas nije dogodilo.

Kosovski premijer Isa Mustafa najavio je ranije ove sedmice da je vlada prosledila kosovskom parlamentu predlog zakona o formiranju specijalnog suda za ratne zločine koje je počinila OVK, te da će sednica biti održana 26. juna.

Premijer Mustafa ovo je najavio samo nekoliko sati pre nego što je zvanična Ljubljana odlučila da vrati diplomatskii pasoš lideru Alijanse za budućnost Kosova Ramušu Haradinaju, koji je dva dana pre toga uhapšen na ljubljanskom aerodromu po poternici Srbije.

Prštinski list Koha ditore danas piše da predlog zakona o formiranju specijalnog suda predviđa finansiranje odbrane optuženih bez obzira na to da li će neko od njih biti proglašen krivim ili neće.

List piše da vlada nije prikazala koliko će koštati primena ovog zakona, kao i da je takav predlog okvalifikovan kao nepotreban.

Dnevnik "Zeri" piše da deo poslanika tvrdi da je reč o dva predloga zakona o specijalnom sudu koja su dobili bez prava da oni budu izmenjeni.

Iz vlade objašnjavaju da je reč o predlogu zakona i informaciji, dok neki od poslanika smatraju da je reč o dva predloga zakona dostavljena s namerom da se poslanici zbune.

Ovakav pristup vlade Kosova podpresednica parlamenta iz Samoopredelenja Aida Derguti smatra protivustavnim jer se ne radi, kako tvrdi, o informaciji nego o predlogu zakona, te je, tvrdi ona, time vlada poslanike htela da dovede u zabludu.

Ona je u izjavi za "Zeri" precizirala da vlada nije smela da kaže da je predlog zakona dostavila skupštini jer, kako je ukazala, još nisu usvojeni ni ustavni amandmani.

Derguti to tumači tako da je vlada pomenuti predlog navodno "ubacila" u parlament.

Zbog ovakvih i sličnih izjava, protesta predvođenih pokretom Samoopredeljenje, ali I zbog verovatnoće da neće obezbediti neophodnu dvotrećinsku većinu za usvajanje izmena ustavnih zakona, parlament je do sada mnogo puta odlagao raspravu na tu temu.

Oni koji se izjašnjavaju protiv formiranja ovakvog suda smatraju da on ništa dobro neće doneti Kosovu. Očekuje se, naime, da bi se na tom sudu mogli naći i neki bivši članovi OVK koji su sada u vrhu kosovske vlasti.

S druge strane, Srbija čvsto stoji iza zahteva da se mora osnovati specijalni sud za zločine OVK, a povdoom poslednjeg odlaganje rasprave u kosovskom parlamentu, direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić poručio je da ne sme biti bekstva od pravde, te da ratni zločini ne zastarevaju.

"Zato, oni koji su odgovorni treba da budu izvedeni pred lice pravde", rekao je Đurić.

Potpredsednik kosovske vlade Branimir Stojanović je nakon poslednjeg odlaganja rasprave rekao da je očigledno da Albanci nisu uspeli da obezbede dovoljan broj poslanika, koji bi podržali takvu odluku i da se sada nastavlja ubeđivanje poslanika iz albanske zajednice da podrže ovaj zakon.

Srpski poslanici u kosovskom parlamentu su spremni da glasaju za zakon, rekao je on.

Čelnici kosovskih institucija su više puta ukazivali na to da je Kosovo preuzelo obavezu sprovođenja odluke o formiranju Specijalnog suda za ratne zločine, kako bi se istražili navodi iz izveštaja Dika Martija.

Inače, za usvajanje ustavnih izmena potrebna je dvotrećinska većina svih poslanika, kao i dvotrećinska većina poslanika iz manjinskih zajednica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: