"Obnovljene sankcije? Odgovorićemo istom merom"

Sankcije EU Rusiji su neosnovane i nelegalne, a Rusija će na njihovo produženje odgovoriti po principu reciprociteta, izjavio je Dmitrij Peskov.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 22.06.2015.

12:16

Default images
Foto: Beta, AP

"Više puta smo rekli, osnova našeg pristupa u razmeni sankcija je princip reciprociteta", naveo je pres sekretar ruskog predsednika Vladimira Putina.

On je rekao da Rusija nikada nije bila i nije incijator mera sankcija, preneo je Tas.

Ta praksa, kako je rekao, škodi interesima ne samo učesnika privrednih aktivnosti u Rusiji, već i evropskih zemalja i njihovih poreskih obveznika.

Podsećamo, ministri spoljnih poslova država EU jednoglasno su doneli odluku da za šest meseci produže sankcije Rusiji zbog narušavanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine.

Tas navodi da Peskov nije mogao da odgovori da li je slučajna podudarnost da je odluka o produženju sankcija doneta 22. juna, na godišnjicu napada Nemačke na SSSR.

Putinov pres sekretar je predložio da se takvo pitanje uputi činovnicima EU.

Ruska agencija podseća da je danas Savet EU na nivou šefova diplomatije produžio važenje ekonomskih sankcija Rusiji za šest meseci, do 31. januara 2016. godine.

"EU je produžila ekonomske sankcije Rusiji do 31. januara 2016. godine, radi potpune implementacije dogovora iz Minska", rekla je predstavnica Spoljnopolitičke službe EU Suzan Kifer.

Zapadne zemlje su od marta 2014. godine već nekoliko puta uvodile sankcije Rusiji zbog ponašanja prema Ukrajini, a poslednji put to su učinile SAD u martu ove godine.

Tog meseca učesnici samita EU doneli su političku deklaraciju o nameri za produženjem sankcija za pola godine, pri čemu je u tom dokumentu ukidanje sankcija povezano sa potpunim ispunjenjem uslova iz sporazuma "Minsk-2".

Sankcije podrazumevaju ograničenja u oblasti kreditiranja ključnih ruskih državnih banaka, naftnih i kompanija namenske industrije.

Pored toga, Brisel je uveo ograničenja na isporuke u Rusiju oružja i vojne tehnike, vojnih tehnologija, tehnologija dvojne namene, visokotehnološke opreme i tehnologije za dobijanje nafte.

Mere ograničenja ne odnose se na rusku gasnu privredu, navodi Tas, dodajući da je, odgovarajući na postupke EU, Rusija uvela kontramere.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: