Izetbegović: Respekt prema žrtvama, pa pomirenje

Srbija treba priznati da se u Srebrenici desio genocid i treba priznati suverenitet sudova u BiH, kaže član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović.

Izvor: B92

Petak, 19.06.2015.

19:30

Default images
Foto: Tanjug (arhiva)

Izetbegović je za Al Džaziru rekao da Vučić pokazuje spremnost da popravlja odnose Srbije i Bosne i Hercegovine i Srba i Bošnjaka.

"Nažalost, ovi poslednji događaji sa hapšenjem gospodina Orića u Švajcarskoj su u koliziji sa tim dobrim namerama i sa dobrim rečima gospodina Vučića. Sada je po treći puta branioc Srebrenice, heroj Srebrenice, u zatvoru. I srpska država traži njegovo izručenje", rekao je Izetbegović. On je izjavio da je to u koliziji sa deklarativnim izjavama o poboljšanju odnosa Srbije i BiH.

"Treba priznati sudove, Haški tribunal, koji je tamo kazao da se u Srebrenici desio genocid. I treba se sa tim suočit, sa onim što su učinili Škorpioni".

Izetbegović je rekao da treba pregledati snimke ubistava dečaka i shvatiti da se to desilo 8.372 puta.

On je dodao da za poboljšanje odnosa treba priznati i suverenitet sudova u BiH.

"Zašto bi srpski sud sudio za eventualne zločine počinjene u Bosni i Hercegovini nad bosanskim građanima od strane bosanskih građana? Imamo protokole koje su tu veoma jasni. Poštovanje sudova, poštovanje i respekt prema žrtvama i prema onome što se desilo u Bosni i Hercegovini bili bi neki prethodni koraci prije nego što se krene u ozbiljnije strane kada je u pitanju pomirenje i relaksacija odnosa na Balkanu", kazao je Izetbegović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

111 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: