Orić: Odavde živ u Srbiju neću

Bivši komandant muslimanske vojske u Srebrenici Naser Orić, koji se sada nalazi u pritvoru u Švajcarskoj, poručio je da "odatle u Srbiju živ neće“.

Izvor: B92, Dnevni avaz

Četvrtak, 18.06.2015.

19:00

Default images
ICTY

Orića je u pritvorskoj jedinici zatvora kraj Ženeve posetio načelnik opštine Srebrenica Ćamil Duraković, koji je "Dnevnom avazu" preneo Orićevu poruku.

"Ja sam državljanin BiH i kao takav ne bežim od organa gonjenja države koja ima svoje pravosudne organe, koji mogu da me gone. Ne bežim od toga da mi Hag ponovo sudi, a ne bežim ni od toga da mi sudi Švajcarska, ako želi. Ali odavde živ u Srbiju neću", poručio je Orić, koji je po poternici Srbije uhapšen 10. juna.

Duraković je, nakon posete Orića, rekao da je uočio određenu napetost kod nekadašnjeg srebreničkog komandanta, "koji je svestan da ovo više nije pravno pitanje, već politička igra".

"Nadam se da će advokati ubrzo imati neki svoj stav prema švajcarskom sudu koji će delovati i pustiti Nasera na slobodu", dodao je Duraković.

Podsetimo, Interpol Srbije raspisao je u februaru prošle godine poternicu za Naserom Orićem jer ga srpsko Tužilaštvo za ratne zločine sumnjiči za zločine nad Srbima u Podrinju 1992. godine.

Sumnja se da je Orić sa još četvoricom osumnjičenih 12. jula 1992. godine počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva u mestu Zalazje, Donji Potočari, u opštini Srebrenica, na istoku BiH.

Naser Orić i još četiri osumnjičena terete se da su tom prilikom ubili devet civila srpske nacionalnosti.

Sem za Orićem, međunarodna poternica je raspisana i za ratnim načelnikom Policijske stanice u Srebrenici Hakojom Meholjićem i još trojicom Bošnjaka. Orić tvrdi da to "ne može biti slučajno" i da za to nisu, kako je kazao, "krivi Srbi, srbijanski lobiji i službe", već vlasti BIH.

Naser Orić, koji je pred Sudom u Hagu pravosnažno oslobođen odgovornosti za zločine nad Srbima, je po raspisivanju poternice izjavio da će ga Srbija i RS proganjati dok je živ.

2008. godine Haški tribunal je pravosnažno oslobodio ratnog zapovednika muslimanskih snaga u Srebrenici Nasera Orića krivice za nesprečavanje zločina nad Srbima 1992. i 1993. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

70 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: