EU Mađarskoj: Ne novim zidovima u Evropi

EU ne podržava mađarski plan da podigne zid duž granice sa Srbijom kako bi zaustavila priliv izbeglica, izjavila je portparolka Evropske komisije Nataša Berto.

Izvor: B92

Četvrtak, 18.06.2015.

13:16

Default images

"Mi ne podržavamo takve mere i ohrabrujemo članice da nađu druge načine da rešavaju problem izbeglica“, rekla je Nataša Berto novinarima u Briselu.

Ona je, međutim, dodala da zemlje članice EU same odlučuju kako će obezbeđivati granice, tako da Brisel nema ovlašćenje da zabrani postavljanje zida, već može samo da izrazi nesaglasnost s mađarskim planom.

“Tek nedavno smo se oslobodili zidova u Evropi i ne treba sada da ih podižemo“, kazala je Nataša Berto.

Portparolka je dodala da EU nije podržala ni sličan zid koji Bugarska gradi na granici s Turskom i da nije učestvovala u finansiranju tog projekta.

“Bugarska nije ni tražila sredstva iz evropskih fondova, a da jeste, mi bismo to odbili, kao što smo odbili Grčku i Španiju kada su tražili novac za slične namene“, rekla je ona.

Nataša Berto je istakla da je neophodno naći zajedničko evropsko rešenje za zbrinjavanje izbeglica umesto da svaka članica to radi na svoj način i podsetila da je Komisija nedavno predstavila plan da se migranti ravnomernije rasporede na teritoriji EU uvođenjem kvota za svaku članicu posebno.

Taj plan je, međutim, naišao na oštro protivljenje nekoliko članica, uključujući Mađarsku.

Nataša Berto je negirala da je Mađarska tražila od Komisije da joj pomogne da reši problem imigranata.

"O tome se nije razgovaralo, osim vrlo uopšteno na ministarskim sastancima", rekla je ona.

Kritike mađarskog plana za dizanje četiri metra visokog zida duž 175 kilometara granice sa Srbijom naišao je juče i danas na kritike i iz Saveta Evrope i Visokog komesarijata za izbeglice Ujedinjenih nacija (UNHCR).

Komesar za ljudska prava SE Nils Muižnieks je na svom nalogu na Tviteru danas poručio da je zid "loša ideja " i da se treba usredsrediti na to da se migrantima omogući pristup azilu, a ne sprečavati ih u tome.

Regionalna predstavnica UNHCR Kiti Mekinsi rekla je juče agenciji Rojters da su u toj instituciji zabrinuti zbog mađarskog plana, jer pravo na azil spada u osnovna i neotuđiva ljudska prava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

22 h

Podeli: