Šta se stvarno dešava na granici sa Mađarskom?

Ekipa TV B92 patrolirala je s policajcima mađarskog grada Ašothaloma duž granične linije sa Srbijom, gde Mađarska planira da izgradi ogradu visoku četiri metra.

Izvor: B92

Četvrtak, 18.06.2015.

16:12

Default images

Patrola policije i naša ekipa su usput naišli na manju grupu migranata iz Afrike, a na svega desetak metara razdaljine primećena je još jedna, veća grupa, u kojoj ima i dece.

Niko od njih nije čuo za ideju o podizanju bedema.

U Ašothalomu, mestu na samoj granici, dnevno, svakoga dana, stigne oko 500 ilegalnih migranata iz Srbije.

Gradonačelnik Ašothaloma, koji je začetnik ideje o podizanju bedema, kaže da ograda neće trajno rešiti problem, ali će pomoći da se smanji priliv migranata.

“Naravno ograda može biti samo deo rešenja. Potrebni su nam i policajci koji mogu štititi ogradu, jer ilegalni migranti mogu probiti zid i proći kroz njega. Ali zid ih može zaustaviti privremeno dok policija ne stignem. Mislim da to može biti dobro i da je potrebno”, kaže Laslo Torockaj.

Torockaj kaže da ilegalni migranti predstavljaju i potencijalnu opasnost po lokalno stanovništvo, da je bilo krađa automobila, bicikala i da postoji opasnost da su neki od migranata možda i teroristi.

Meštani nisu uplašeni, ali im, kako kažu, nije svejedno.

“To je strašno što podižu zid, podseća me na vreme kada su Jevreje zatvarali u logore. Ne treba nam nikakav zid, treba nam vojska na granici”, samo su neki od komentara meštana.

U selu Bački Vinogradi, u Srbiji, uz samu granicu s Mađarskom, kažu da im je svejedno hoće li biti ograda ili neće.

Samo ove godine u Mađarsku je stiglo 54.000 ilegalnih migranata, a procenjuje se da će ih od kraja ove godine biti preko 100.000.

To Mađarsku, dnevno, košta oko 750.000 evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: