Potvrda policije - Haradinaj je uhapšen

Slovenačka policija je potvrdila da je bivši komandant OVK Ramuš Haradinaj uhapšen u Ljubljani po poternici koju je izdala Srbija.

Izvor: B92, Tanjug

Sreda, 17.06.2015.

15:15

Default images
foto: Beta/AP

Portparol slovenačke policije Bojan Kos je rekao da je jedan državljanin Kosova uhapšen i da će se u toku dana naći pred Okružnim sudom u Kralju.

Prema njegovim rečima, lider Alijanse za budućnost Kosova će moći da napusti Sloveniju tek u večernjim časovima.

“Ne možemo da govorimo o imenima, ali možemo da potvrdimo da je uhapšena jedna osoba sa Kosova, koju preko Interpola traži Srbija. Ta osoba je danas uhapšena na aerodromu u Ljubljani. Slučaj će biti predat sudu u toku dana“, rekao je Kos.

Haradinaj je zadržan na aerodromu u Ljubljani, a prištinski mediji navode da će u 18.00 biti izveden pred slovenački sud.

Portal Koha.net je naveo da će se predsednik Alijanse za budućnost Kosova naći pred sudom, iako je on prethodno rekao da očekuje da će se uskoro vratiti u Prištinu.

On je rekao da su u Ljubljani slovenačke vlasti “reagovale po poternici koju je Srbija izdala za njim 2006. godine“.

“Nisam uhapšen, samo treba vremena da se regulišu stvari sa slovenačkim sistemom“, rekao je Haradinaj i uz smeh prokomentarisao da je zbog cele situacije propustio let za Prištinu.

Haradinaj je rekao da je razočaran u slovenačke vlasti i uporedio ih sa vlastima Srbije.

"Na svim aerodromima je ova poternica uklonjena, osim na ovom u Ljubljani. Tokom puta sam prošao nekoliko aerodroma i nisam imao problema, ali Slovenci su isti kao Srbi, njihova braća", naveo je Haradinaj i dodao da će ostati na aerodromu u Ljubljani još nekoliko sati dok ne bude završena kompletna procedura. Prištinski list "Koha ditore" je prethodno naveo, pozivajući se na izvore iz Haradinajeve partije AZBK, da je on uhapšen u Ljubljani prilikom povratka iz zvanične posete Nemačkoj, po poternici Srbije iz 2006. godine.

Haradinaju je dva puta suđeno u Haškom tribunalu, a oba puta, 2008. i 2012. godine, oslobođen je optužbi za ratne zločine počinjene u logoru OVK u Jablanici.

Srbija je protiv Haradinaja podigla 108 krivičnih prijava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

52 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: