Hag čeka stabilizaciju Šešeljevog zdravlja

Dokument Žalbenog veća kojim se traži da se Vojislav Šešelj isporuči Hagu u Tribunalu se i dalje vodi kao poverljiv, piše “Danas“.

Izvor: B92

Utorak, 16.06.2015.

21:54

Default images
foto: Tanjug

Sagovornici beogradskog lista iz Tribunala kažu da će se o posledicama po Srbiju zbog neispunjenja zahteva govoriti tek kada dokument bude postao javan.

Za “Danas“ je rečeno da se ne zna zbog čega se dopis Žalbenog veća u sudu i dalje vodi kao tajan, s obzirom na to da je sadržina dokumenta poznata.

Jedino objašnjenje jeste da Haški tribunal ne želi da povlači dalje korake u slučaju Šešelja dok se njegovo zdravstveno stanje ne stabilizuje.

Šef lekarskog tima Vojislava Šešelja Milovan Bojić kaže za Danas da je zdravstveno stanje lidera radikala i dalje loše, iako se on subjektivno oseća bolje.

“Laboratorijske analize su daleko ispod granice normale. Međutim, on se oseća bolje i odmah misli da može da poleti. I dalje mu savetujemo redukovanje svih aktivnosti“, kaže Bojić.

On dodaje da se Šešelj sprema za treću hemoterapiju od ukupno deset, kao i da bi trebalo da dobije lek iz inostranstva koji služi za obnovu ćelija jetre, a "koji su koristili predsednici država".

“Ako bi se kojim slučajem sada vratio u Hag, to bi bilo ravno ubistvu. On je u Tribunalu primio samo jednu hemoterapiju i zato je danas u takvom stanju“, kaže Bojić.

Podsetimo, u dopisu Žalbenog veća Tribunala, koji je krajem maja stigao u Ministarstvo pravde, od Vlade Srbije se zahteva da uhapsi i isporuči Šešelja do 26. maja ili čim bude izvodljivo posle tog datuma.

U dokumentu se naglašava da Šešeljevo zdravstveno stanje ne može sprečiti sprovođenje naloga Žalbenog veća, jer "njegovo zdravlje ne bi uopšte moralo da bude narušeno povratkom u Hag".

U dokumentu se kao razlog za hapšenje navodi da se Šešelj ogrešio o nalog Pretresnog veća o privremenom puštanju na slobodu.

Pravni stručnjaci su naglasili da u formalnom smislu zahtev Žalbenog veća za hapšenjem nije isto što i nalog Pretresnog veća, te nema pravnu snagu po kojoj bi nadležni u Srbiji postupili.

Pravni zastupnik Vlade Srbije Saša Obradović zatražio je od Žalbenog veća Haškog tribunala da ga sasluša i potom se izjasni da li je za povratak Vojislava Šešelja potreban nalog za hapšenje, koji je, po našem Zakonu o saradnji sa Haškim tribunalom, neophodan za pokretanje postupka izručenja.

Obradović je početkom juna sudu podneo podnesak kojim se traži zakazivanje rasprave po tom pitanju, ali iz Tribunala još nije stigao odgovor.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: