I roditelji i policija da reaguju brzo zbog dece

U slučaju da nestane dete najvažnije je da roditelji reaguju brzo i obaveste policiju, a važno je i da po zakonu policija može odmah da krene u potragu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 15.06.2015.

21:29

Default images

Katarina Ivanović iz organizacije Astra i Igor Jurić, otac ubijene Tijane, čiji je ubica Dragan Đurić osuđen na maksimalnu kaznu od 40 godina zatvora, naglasili su u Temi dana na TV B92 da je brza reakcija u slučajevima nestanka deteta od presudne važnosti za brzo pronalaženje.

Otac ubijene devojčice je rekao da je neophodno da se Tijanin zakon što pre usvoji i da nije zadovoljan kojom brzinom se to odvija.

"Zadovoljan sam što je zakon u proceduri ali nisam zadovoljan brzinom kojom se odvija. Rečeno mije da policija već sada radi po tom zakonu i da odmah kreće u potragu za nestalim detetom. Apelujem na sve organe u državi da se zakon što pre usvoji jer je taj zakon potreban celoj Srbiji. Predloženo je da se u potragu za nestalim detetom kreće najkasnije sat vremena od prijave, a ministar mi je rekao da će u tom zakonu stajati da se odmah krene u potragu", naveo je Jurić i daodao da ukoliko se zakon ne usvoji u nekom realnom vremenu, peticijom će pokušati da ubrza proces.

On je najavio i okupljanje roditelja 28. juna u Novom Sadu koji žele da podrže i ubrzaju proces donošenja Tijaninog zakona.

Jurić je dodao da je današnja presuda Đuriću pokazatelj da Srbija i pravosuđe u Srbiji imaju snage i da moraju biti na strani dece i na strani žrtve.

Katarina Ivanović je naglasila da su prvi sati nakon nestanka deteta najvažniji za uspešno pronalaženje i bezbedno vraćanje deteta i organizacija ""Astra" savetuje roditelje da odmah pozovu policiju.

“Kada dođe do nestanka deteta bitno je da roditelji reaguju jako brzo. Uvek savetujemo da prvo pozovu policiju kako bi ona odmah krenula sa potragom i istragom, a mi smo tu da budemo spona između roditelja, policije i građana", navela je ona i dodala da i mediji igraju važnu ulogu u takvim slučajevima jer mogu da obaveste građane i podstaknu ih da, ukoliko imaju informacije koje mogu pomoći u pronalaženju, jave policiji.

Ivanovićeva je najavila i da se radi na pripremi "Tijana alerta".

“Tijana alert je sistem uzbunjivanja celokupne javnosti, svi programi prestaju i emituje se poster sa nestalim detetom uz opis i mesto gde je poslednji put viđeno. To ima za cilj da se javnost obavesti kako bi pomogla u što bržem i bezbednijem pronalaženju deteta", objasnila je ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: