Puškov: Rusija se nada podršci Srbije

Rusija se nada da će imati podršku Srbije kada se bude odlučivalo o ukidanju sankcija, kaže predsednik Odbora za međunarodne poslove ruske Dume Aleksej Puškov.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 15.06.2015.

13:05

Default images
Foto: Tanjug

Srbija je jedna od retkih zemalja koja nije podržala uvođenje sankcija Rusiji, izjavio je predsednik Odbora za medjunarodne poslove Državne dume Ruske Federacije Aleksej Puškov, koji je izrazio nadu da će Rusija imati podršku Srbije kada se u januaru 2016. godine bude odlčivalo o ukidanju sankcija.

Puškov je u Skupštini Srbije razgovarao sa potpredsednikom republičkog parlamenta Veroljubom Arsićem, kome je preneo da Rusija takodje očekuje podršku Srbije u Parlamentarnoj skupštini OEBS-a u Helsinkiju, na kojoj će biti predstavljeni nacrti rezolucija o suprotstavljanju neonacizmu i o ukidanju sankcija EU Rusiji.

Kako je saopšteno iz republičkog parlamenta, Puškov je istakao da je za Rusiju prioritet poštovanje Minskog sporazuma i normalizacija situacije na istoku Ukrajine, što je preduslov za otpočinjanje procesa ukidanja sankcija.

Arsić je naglasio da je stav Srbije da se svi problemi moraju rešavati dijalogom a ne sankcijama, dodajući da Srbija i Rusija imaju izuzetnu saradnju, na najvišem državnom nivou, i prijateljske odnose koji se pre svega potvrdjuju kroz stav Rusije prema statusu Kosova i Metohije.

Prostora za unapredjenje odnosa uvek ima, dodao je Arsić i naglasio da je neophodno nastaviti sa razvijanjem saradnje dva parlamenta.

Puškov je predložio da Rusija i Srbija formiraju medjuparlamentarnu komisiju, na čijem bi čelu predsednici parlamenata, a to telo bi raspravljalo o temema od najvišeg značaja za odnose dve zemlje.

"To bi dalo dodatni podsticaj i težinu našoj medjuparlamentarnoj saradnji", rekao je Puškov, koji se osvrnuo i na dobru saradnju koju ruska delegacija u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope ima sa delegacijom Skupštine Srbije.

Dodao je i da kandidat Srbije za generalnog sekretara Parlamentarne skupštine Saveta Evrope može da računa na podršku Rusije.

Puškov, koji predvodi delegaciju u zvaničnoj poseti Srbiji do 17. juna, danas će razgovarati sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem i premijerom Aleksandrom Vučićem.

Nikolić: Srbija nikada neće uvesti sankcije Rusiji

Srbija će zadržati neutralnu poziciju u sukobu između Evropske unije i Rusije i nikada neće uvesti sankcije Ruskoj Federaciji, jer smatramo da nikakve sankcije nisu način za razrešenje krize, istakao je predsednik Srbije Tomislav Nikolić u razgovoru sa Aleksejem Puškovim, predsednikom Spoljnopolitičkog odbora Državne dume Ruske Federacije.

Predsednik Nikolić je izrazio nadu da će Evropska unija i Ruska Federacija vrlo brzo prevazići svoje nesuglasice i uspostaviti odnose kakvi su bili pre izbijanja krize u Ukrajini.

Puškov je obavestio predsednika Nikolića da je Narodnoj skupštini Republike Srbije i Državnoj dumi Ruske Federacije podneo predlog o stvaranju međusobne interparlamentarne komisije.

On je dodao da smatra kako je neophodno da se međuparlamentarne veze Srbije i Rusije podignu na viši nivo nego što je sada, zbog izuzetne bliskosti naših dveju država i značaja koji Srbija ima za Rusiju.

Ruska Federacija je do sada takve komisije oformila samo sa četiri države: sa Kinom, Italijom, Francuskom i Indijom, istakao je Puškov.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: