"Vučićevu vlast obeležile afere, laži i obmane"

Proteklih hiljadu dana apsolutne vladavine Aleksandra Vučića obeležile su isključivo afere, laži i obmane, saopštila je Nova stranka.

Izvor: B92

Sreda, 10.06.2015.

20:34

Default images
Foto: Tanjug

Osim toga, iz Nove navode i da o "lošoj i nesposobnoj" vladavini SNS svedoči i to "što već dve nedelje nema sednice" Skupštine Srbije, iako je Vlada obećavala danonoćni rad.

Predsednik Nove Zoran Živković je rekao da je prošlo nešto više od 1.000 dana "Vučićeve apsolutne vlasti, što formalne što neformalne", te dodao da je taj period "obeležen isključivo obmanama".

On je nabrojao 50 "laži" SNS i dokaza da Vućićeva vlada, iako izabrana na demokratski način, u svojoj biti nije demokratska: počev od tajnih ugovora sa Fijatom i Etihadom, preko takođe tajnog ugovora za Beograd na vodi, afere Asomacum, neispunjenih obećanja za Jumko i Ikeu, sve do "sramotnog neutvrđivanja odgovornosti za pad vojnog helikoptera i pogibiju sedam ljudi".

"Na spisku je i dokaz da AV neće birati sredstva radi očuvanja gole vlasti i to je dijagnoza onoga što se dešava u njegovoj i glavama njegovih sledbenika, a to je tuča rulje naprednjaka u crkvenom dvorištu sela Donji Matejevac pored Niša. To je zapravo veliko finale onoga što se dešavalo u Inđiji i celoj Srbiji", zaključio je Živković.

Lider Nove stranke je rekao da je metafora Vučićeve vlasti i cena električne energije. On je, podsetivši na obećanje SNS iz predizborne kampanje 2012. godine da će struja pojeftiniti za 15 odsto, ukazao i na današnju najavu Vlade o poskupljenju električne energije:

"Kažu, MMF nas pritiska. Isti zahtev MMF-a imali smo i 2003. godine, kada je traženo da se cena struje poveća za 7,5 odsto, jer su troškovi proizvodnje bili veći od prihoda. Ja sam tada pregovarao u ime Vlade i umesto poskupljenja, mi smo smanjili troškove u elektroprivredi. Najavljeno poskupljenje struje", zaključio je Živković, "nije ništa drugo do prebacivanje odgovornosti na građane, odnosno građani će morati da plate za "neuspešnost i neznanje premijera i njegovih saradnika".

"Cena struje (u Srbiji) možda jeste najniža u Evropi, ali je i EPS najneprofitabilnije preduzeće koje se bavi distribucijom električne energije u Evropi, sa 25 odsto viška radnika i 30 odsto nenaplaćenih faktura. Nenaplaćenih ne samo od sirotinje, već i od miljenika ove vlasti, tajkuna koji su sada veliki privrednici koji imaju, a neće da plate! Kada bi se izvršila racionalizacija broja radnika i naplatilo ono što je naplativo, struja ne bi trebalo da poskupi. Ostala bi najniža cena u Evropi, što i jeste logično, jer su građani Srbije najsiromašniji u celoj Evropi!", rekao je Živković.

Zamenik predsednika Nove stranke Vladimir Pavićević ocenio je da period "nerada" Skupštine Srbije ukazuje na to da Vlada "nema pripremljene predloge o kojima bi se raspravljalo".

"Mi, kao poslanici Nove stranke, potpisali smo četiri dokumenta koji se nalaze u skupštinskoj proceduri i o kojima bi mogla da se zakaže sednica. Podneli smo Predlog zakona o planiranju i uređenju prostora i naselja. Zatim, Predlog zakona o dopunama Zakona o visokom obrazovanju čijim bi usvajanjem parlament na primereni način reagovao na poplavu plagijata koju smo imali prošle godine... Potpisali smo i Predlog zakona o slobodi od straha kojim se nastojimo suprotstaviti pokušajima da se strah uvede kao dominantni politički osećaj u Srbiji, kao i Predlog rezolucije o priznanju i osudi genocida nad Jermenima. I svi ti predlozi tamo negde čuče, umesto da se o njima raspravlja", naveo je Pavićević na konferenciji za novinare.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: