Karadžić Meronu: Sprečite uticaj SAD

Haški optuženik Radovan Karadžić kritikovao je govor predstavnika SAD Dejvida Presmana pred Savetom bezbednosti UN 3. juna.

Izvor: Tanjug

Utorak, 09.06.2015.

13:51

Default images
ICTY

On je pozvao počasnog predsednika Tribunala Teodora Merona da se obrati vladi SAD i odbije "napore za nepropisan uticaj" na presuđivanje u njegovom predmetu, saopštio je Tribunal.

U pismu Meronu upućenom 8. juna, Karadžić je citirao reči Presmana "po zvaničnom zapisniku sa skupa", da se nada da će "žrtve i preživeli iz Srebrenice imati ishod, koji će pomoći zatvaranju tog najbolnijeg i najviše uznemirujućeg poglavlja u istoriji bivše Jugoslavije".

"Ove napomene izrečene u Vašem prisustvu su izuzetno neprikladne. To nije ništa drugo nego poziv Tribunalu da me osudi. Kao advokat i član Njujorške advokatske komore, Presman bi mogao bolje od pokuša da utiče na ishod jednog krivičnog predmeta u javnom obraćanju", naveo je Karadžić.

"Siguran sam da Vam je bilo vrlo neprijatno u toj prostoriji kada ste čuli te napomene", navedeno je u pismu.

Karadžić je istakao da "ovo nije prvi put da SAD pokušavaju da utiču na rad Tribunala i dovode Tribunal na loš glas", i podsetio na telegrame Stejt departmenta koje je obelodanio "Vikiliks", po kojima su zvaničnici vlade SAD izneli poverljive informacije o privilegovanoj komunikaciji bivšeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića sa njegovom suprugom i pravnim saradnicima, kao i Miloševićevu poverljivu listu svedoka.

"Takvi očigledni napori da se utiče na sprovođenje pravde u ovom Tribunalu i navodi Presmana u SB UN, narušavaju ugled Tribunala i stavljaju u sumnju njegovu nepristrasnost", istakao je Karadžić, tražeći od Merona da u pismu vladi SAD u ime tog suda "izričito odbije njene napore da nepropisno utiče na presudu" u njegovom predmetu.

"Vaše reči imaće blagotvoran uticaj na odvraćanje SAD i drugih zemalja od daljeg politizovanja rada Tribunala u njihovim javnim istupanjima, a mene i javnost će uveriti da u presudi Tribunala neće biti sadržan takav nepropisan uticaj", naveo je Karadžić, nazivajući Meronov govor pred SB UN "uravnoteženim i razboritim" i zahvaljujući mu na tome, a izražavajući "zapanjenost onim što je pročitao" o Presmanovom govoru.

Prema navodima, Presman je u obraćanju rekao da se "ove godine očekuje presuda na suđenju Radovanu Karadžiću", koji je "zajedno sa Ratkom Mladićem" osuđen za "zločine koji uključuju odgovornost za masakr u Srebrenici, čija 20. godišnjica je 11. jula".

"Srebrenica je, naravno, najgori zločin počinjen u Evropi od Drugog svetskog rata. Nadamo se da će zrtve i preživeli iz Srebrenice imati ishod, koji će pomoći zatvaranju tog najbolnijeg i najviše uznemirujućeg poglavlja u istoriji bivše Jugoslavije", naveo je prema pismu Karadžića predstavnik SAD.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: